RTÜK BAŞKANI DAVUT DURSUN'DAN PARA CEZASI İTİRAFI!
Star, CNN Türk ve Kanal D'ye kesilen para cezaları ile ilgili RTÜK Başkanı Dursun'dan itiraf gibi açıklama geldi.
CNN Türk’te Ayşenur Arslan’ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi programına konuk olan RTÜK Başkanı Davut Dursun itiraf gibi açıklamalarda bulundu..
Ayşenur Arslan’ın kaç saat televizyon izliyorsunuz sorusuna "ben televizyon izlemiyorum" diye yanıt veren Dursun, "tabi ofisimde televizyon var ama baştan sona bir programı izleme imkanım olmuyor" dedi.
Başkan Dursun, özellikle tartışma programlarında konukların sarfettikleri sözlerin yasaları ihlal etmesi üzerine de ceza verilebildiğinin altını çizdi ve "biz ihlal var mı diye kontrol ederken sunucunun uyarıda bulunup bulunmadığına dikkat ediyoruz. Eğer sunucu bu sözler yasaları ihlal ediyor diye uyarıyorsa görevini yerine getirmiştir" dedi. Dursun sözlerine şöyle devam etti:
RTÜK YANLIŞ KARAR DA VEREBİLİR
"Biz bir idari kuruluz. Bizim aldığımız kararların hepsinin yüzde 100 doğru olduğunu söyleyemeyiz. Biz de yanlış yapabiliriz. RTÜK yanlış karar da verebilir. Bazı kararları alırken gördüklerimizi konjektüre göre abartabiliriz.
Bu nedenle bizim kararlarımız yargıya tabidir. Yayıncılar bizim verdiğimiz cezalar ile ilgili mahkemeye başvurur.
Bazen mahkeme iptal kararı veriyor. Bazen de onaylıyor. Bizim kararlarımızı sanırım %95 oranında onaylıyor mahkeme. İptal edilen %5’i de biz değerlendiriyoruz bir daha yapmayalım diyoruz."
KANAL D’YE VERİLEN CEZA GERİLİM YARATTI
RTÜK Başkanı Kanal D Ana Haber’e şehit haberleri ile ilgili olarak verilen ceza konusunda da Ayşenur Arslan ile ilginç bir polemiğe girdi.
İşte Dursun ve Arslan’ın cümleleri ile yaşanan gerilimli dakikalar...
Davut Dursun: 20 ve 22 haziran tarihlerinde 1 saat boyunca veriliyor bu haber. Bir abartı söz konusu. 1 saatlik yayından sonra izleyici "bu terör örgütü ne kadar güçlü, yakıcı tahrip edici bir güce sahip ki bütün Türkiye’yi ağlatıyor" diyebilir.
Burada sıradan bir haber yapılmıyor. Müzikle desteklenerek sansasyonel bir hale dönüştürülmesi, bir haberden çok bir haberklibine dönüştürülmesi sözkonusu.
Bunları birlikte değerlendirdiğimizde burada ihlal olduğunu düşünüyoruz. Yayıncı kuruluş bizim bu görüşümüze katılmayabilir ve mahkemeye yürütmeyi durdurmak için başvurabilir.
Ayşenur Arslan: Ben o haberi izledim. Şehit babası diyor ki "Vatan sağolsun. Evladım vatan için canını verdi. Ağlamayacağım..." Bu haberi izleyenler sizin dediklerinizin tam da tersini düşünebilir. ’Oğlunu şehit veren baba yıkılmıyor’ da diyebilir. O insanların hikayesi acıklı... Haberci ne yapsın?
Davut Dursun: Ama bunun toplumdaki yansımasını düşünün. Örgütün gücünü abartıyor, medya bu haberler ile topluma korku yayıyor.
CEZA KRİTERLERİ ÖZNEL Mİ DEĞİL Mİ?
Ayşenur Arslan: Yasal bir şey yok ama burada. Ceza verirken bu kriterler kullanılıyor ise... Bu kriterler öznel değil mi?
Davut Dursun: Mahkemeye gideceksiniz o zaman.
Ayşenur Arslan: Benim sorumluluğum değil Kanal D için mahkemeye gitmek. Ama burada objektif bir karar verilmiyor.
Davut Dursun: Bir haber 1 saat yayınlanır mı?
Ayşenur Arslan: Önemli bir haber ise yayınlanır...
11 EYLÜL SONRASI KAÇ SAAT YAYIN YAPILDI TARTIŞMASI
Davut Dursun: Ben soru sorayım o zaman ABD’de 11 Eylül sonrasında neden 1 saat yayın yapılmadı?
Ayşenur Arslan: Yapıldı...
Davut Dursun: Gözyaşını gördünüz mü ABD Başkanının?
Ayşenur Arslan: Ağlamadılar çünkü. Bir dakika ben yayıncıyım. Size orada olanları anlatayım izin verirseniz. Kameralar yaklaşıp da ceset görüntüsü göstermedi 11 Eylül’de. Çünkü çok geniş bir alanda yaşandı olay. Ama gökdelenden atlayan insanları gördük ekranlarda. New York belediye başkanı Rudolph Giuliani’ydi. Başkan Bush’du. Eğer onlar ağlamadıysa bu onların problemi...
Davut Dursun: Makul bir şekilde haber verilsin diyoruz biz. Terör örgütü mensubu bir bomba atıyor. Medya o bombayı her yere yayıyor.