12 Ara 2013 15:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

RTÜK AKP'nin medyadaki sopası oldu!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, RTÜK hakkında çok çarpıcı iddialarda bulundu..

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 2014 yılı bütçe görüşmelerinde RTÜK bütçesi üzerine konuştu.
Sayıştay denetim raporlarının Meclis'e eksik sunulmasının milli iradeyi ve bütçe hakkımızı tümüyle budadığını savunan Öz'ün iddialarının birçoğuna, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıt veremedi.
CHP Milletvekili Sakine Öz, medya denetimindeki yolsuzluk, usulsüzlük ve taraflı tutumun hesabını sormak adına şu konulara değindi:
- Gezi direnişi sürecinde muhalif kanalları yıldırmak için kesilen anlamsız cezalar ve taraflı RTÜK denetimler yüzünden, HALK TV, CEM TV, ULUSAL KANAL, KAÇKAR TV vb. kanallar tam bir linçle karşı karşıya kaldı. Muhalif kanallar, yayın hayatları boyunca karşılaşmadıkları cezalara, Gezi direnişi sürecinde çarptırılmıştır.
-RTÜK, diğer kanalların denetimi için 1'er uzman görevlendirmiş, ancak HALK Tv söz konusu olunca 3 uzmanla denetimi bir öfkeye ve bahane arama operasyonuna dönüştürmüştür.
-RTÜK adına HALK Tv'yi denetleyen uzman, Gezi sürecinde HALK Tv aleyhine tivitler attı, RTÜK gerekli cezai süreci eksik işletti.
-Oysa; Gezi direnişine mesaisi dışında destek veren TRT çalışanları hakkında soruşturma açıldı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bağlı TRT'nin 2 çalışanı, kadroya alınacakları gün işten atıldı.
-Hükümet, Gezi'nin mali intikamını RTÜK eliyle almayı denese de bu hedefine asla ulaşamayacak!
-RTÜK karasal yayın ihaleleri mahkemelik oldu. Medya kuruluşları, kayırılan şirketler nedeniyle konuyu mahkemeye taşıdı. Yürütmeyi durdurma kararı alınan frekans ihaleleri yüzünden yayıncılıkta tam anlamıyla bir kaosa imza atıldı.
-Anadolu yayıncıları, reklam beyannamelerini sadece 1 gün geciktirdiği için RTÜK'ün kestiği cezalarla, yolladığı icralarla yayın yapamaz hale geldi.
-RTÜK'teki cemaat-hükümet gerilimleri ve Bakanlar Kurulu içindeki tartışmalar yüzünden, kadın personellere baskı uygulandı. İddialara göre; bir bahaneyle, 12 yıldır müdire konumundaki yönetici, görevinden alınırken, hükümet içindeki gerilimler bu görevden alınmaya damga vurdu.
-RTÜK, laik Cumhuriyete, kadınlara, Atatürk'e açıkça kin duyan, ayrımcılık güden kişileri programlarına konuk almaya devam etmektedir. Canlı yayınlardaki büyük gaflar sonrasında yayın ilkelerini yerine getirmeyen TRT ve hükümete yakın kanallar, RTÜK tarafından kayırılmaktadır.
-Hükümete yakın kanallar başta olmak üzere, RTÜK'ün kestiği cezaları tahsili sürekli sorunlu olmaktadır. RTÜK, yaptırımda bir sonuca ulaşamamaktadır. Kesilen 76 milyon liralık cezaların 64 milyon lirası mahkemelik olmuş ya da kanallardan alınamamıştır.
-RTÜK, diğer kanallar gibi TRT'yi de denetlemektedir. Ancak, bir TRT Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda RTÜK üyesi ya da yöneticisi olabiliyorsa, denetimdeki bağımsızlık ve şeffaflık tümüyle çökmüştür. Şu anda, TRT Yönetim Kurulu üyesi aynı anda RTÜK çalışanı olarak görev yapmaktadır.
-Bakanlar Kurulu'nda aylardır imzası beklenen RTÜK ataması gerçekleşirse, bir TRT yönetim kurulu üyesi daha RTÜK üyesi olarak görev almaya başlayacaktır. Aylardır atama bekleyen bu kişi için Bakanlar Kurulu'ndan imza çıkmıyorsa, hükümet içindeki sürtüşmeler, Başbakan ile Bülent Arınç arasındaki gerilimler iyice su yüzüne çıkmış demektir."