Reyting davasında yeni gelişme! Dosya bilirkişiye gönderildi!
Kamuoyunda ’reyting davası’ olarak bilinen TV izlenme oranlarında hile yapıldığına dair 14 sanığın yargılandığı davada mahkeme bilirkişi raporu istedi.
Kamuoyunda ’reyting davası’ olarak bilinen tv izlenme oranlarında hile yapıldığına dair 14 sanığın yargılandığı davada mahkeme, sanıklar yönünden cezai sorumluluğu gerektirir bir eylemin bulunup bulunmadığın tespiti, müşteki TRT’nin de bu eylemlerden dolayı maddi zararının bulunup bulunmadığı yönünde bilirkişilerin rapor hazırlanmasını istedi.
Reytinglerde (tv izlenme oranları) hile yapıldığı iddiasıyla 14 sanığın 1 yıl ile 14 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya reyting ölçüm firması TNS’nin üretim müdürü Hilmi Berköz, yapımcı Selçuk Çobanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Müşteki TRT vekili de duruşmada hazır bulundu.
TRT: MARKA GÜVENİLİRLİĞİM ZEDELENDİ
Mahkeme heyeti, 2 celse önce TRT’ye yazı yazılarak iddianamede belirtilen olaylar nedeniyle ne kadar zarara uğradığı, zararın giderilip giderilmediği ve zararın parasal değerinin net olarak mahkemeye bildirilmesine karar vermişti. Bu doğrultuda bir rapor hazırlayan TRT, marka güvenilirliğinin zedelendiğini belirterek zarar gördüklerini ancak zararın mali boyutlarını mahkemece görevlendirilecek bilirkişiler ile belirlenebileceğini kaydetti.
DOSYA BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLDİ
Mahkeme, üniversitelerin iletişim fakültelerinde reyting ve reklam konusunda uzman 3 bilirkişi, hukuk fakültelerinde ticaret hukuku kürsüsünde rekabet konusunda uzman 1 bilirkişi ve ceza hukuku kürsüsünden seçilecek 1 bilirkişi olmak üzere toplamda 5 bilirkişiyi dosyayı incelemek üzere görevlendirildi. Bilirkişilerin, sanıklar yönünden cezai sorumluluğu gerektirir bir eylemin bulunup bulunmadığın tespiti, müşteki TRT’nin de bu eylemlerden dolayı maddi zararının bulunup bulunmadığı, var ise miktarının ne olduğu konusunda bir rapor hazırlanarak mahkemeye gönderilmesine hükmedildi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede Selçuk Çobanoğlu’nun yapımcılığını üstlendiği ’Ayrılık’ adlı dizi ilk bölümlerde istenilen reyting oranına ulaşmadığı Çobanoğlu ve suç ortaklarının deneklere müdahale yoluyla reyting hilesi yaparak istenilen reytinge ulaşmış gibi gösterdiği, dizinin tutulacağı yönünde TRT’yi kandırmak suretiyle sözleşmenin devamını sağladıkları belirtilmişti.