Rekabet Zirvesi
- Rekabet Kurumu Başkanı Torlak:- "Gerek firmalar, gerek kamu kurumları ve gerekse entelijansiya olarak araştırma kurumları ve üniversiteler rekabetçilikten çok sürdürülebilirlik temelli çözümler geliştirmek durumundadır"- "Rekabetçiliği sadece üretkenlik, mukayeseli üstünlük, reel kur problemi...
İSTANBUL (AA) - Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, "Gerek firmalar, gerek kamu kurumları ve gerekse entelijansiya olarak araştırma kurumları ve üniversiteler rekabetçilikten çok sürdürülebilirlik temelli çözümler geliştirmek durumundadır." dedi.
Rekabet Kurumu'nun 20. kuruluş yıldönümü kapsamında Shangri-La Bosphorus Otel'de İktisadi Araştırmalar vakfı iş birliğiyle Rekabet Zirvesi düzenlendi.
Zirvenin açılışında konuşan Torlak, bugün, insan aklı ve maharetiyle "daha iyi regülasyon", "akıllı regülasyon" ve "akıllı devletin" inşa edildiğini kaydederek, artık inovasyonun firmalara münhasır bir kavram olmadığını ve kurumların da inovasyonun bir süjesi olduğunu söyledi.
Torlak, rekabet otoritelerinin demokrasi ikilemini ya da paradoksunu çözebilecek yegane kurum olduğunu dile getirdi.
Torlak, gerek rekabet gerekse diğer kamu kurumlarının tarihi ve olayları iyi okumasının doğru politikalar için önem taşıdığını ifade ederek, "Bildiğiniz gibi ekonomik büyüme ve gelişmiş ekonomilerle diğer yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki mesafe her mecrada tartışılan bir mesele. Bizlerin basit açıklamalarla hele hele kültürel ya da yanlışlanamaz önyargılarla bu meseleye yaklaşma lüksümüz asla olamaz ve olmamalıdır." diye konuştu.
Torlak, inovasyonun rekabetçiliğin temeli olduğunda herkesin hemfikir olduğunu belirterek, inovasyonun bilim ve savunma merkezli gelişip tüm ekonomi ve topluma nüfuz ettiğini söyledi.
Başkan Torlak, "Rekabetçiliği sadece üretkenlik, mukayeseli üstünlük, reel kur problemi gibi kavramlar üzerinden anlamaya, ölçmeye ve geliştirmeye çalışırsak başarılı olamayız." dedi.
İnternetin, yenilenebilir enerjinin, nanoteknolojinin tarihsel gelişiminde devlet-iş dünyası-üniversite iş birliğinin önemine dikkati çeken Torlak, şu ifadeleri kullandı:
"İnovasyona mucip bir ekosistem yaratırken rekabetçiliğin ötesine bakmamız gerekir. Gerek firmalar gerekse de politika yapıcılar ve bürokrasi rekabetçiliği miyopik bir yaklaşımla genel geçer bilgi gibi ele alırsa, sürdürülebilir toplumlar hayal olacaktır. Bugün herhangi bir ülke tüm regülasyonları kaldırsa kısa dönemde rekabet avantajı elde edebilir, doğrudur. Fakat daha sonra ne olacaktır? Sonuç şüphesiz dibe doğru yarış, başka bir ifadeyle aşağı çeken rekabet şeklinde olacaktır. Dolayısıyla gerek firmalar, gerek kamu kurumları ve gerekse entelijansiya olarak araştırma kurumları ve üniversiteler rekabetçilikten çok sürdürülebilirlik temelli çözümler geliştirmek durumundadır."
- "Kurumlarımıza ve bize büyük görev düşüyor"
Torlak, belirsizliklerin bol, güvenin ise kıt kaynak olduğu bugünün dünyasında kurumlara ve kurumların içindeki bireylere çok büyük görevler düştüğünü belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Güven bildiğiniz gibi tesisi son derece meşakkatli, yıkılması ise son derece kolay olan bir kurumdur. Bunun için her bir kararımızda, politikamızda ve eylemimizde, işlemimizde büyük resmi gördüğümüzden emin olarak, bugünkü ve gelecekteki toplumlara en az külfetle hareket ettiğimize emin olmaya çalışıyoruz, çalışmalıyız."
- "Toplumu aydınlatan çalışmalarımızı sürdüreceğiz"
İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, vakfın kuruluş amaçlarından bahsederek, topluma bilgi üretmek için 55 yıldan beri faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
İncekara, "Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumu aydınlatan rekabet çalışmalarını Rekabet Kurumu iş birliğiyle yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz." dedi.
Zirve kapsamında, Esenyurt Ünivesitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sudi Apak "Bölgesel Kalkınma ve Rekabet", İTÜ İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Öztürk "Patent ve Rekabet", Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Kürşat Ünlüsoy ise "Rekabet Hukuku Uygulaması ve Rekabet Kurumu" başlıklı tebliğ sunacak.
Öte yandan, "Avrasya Ülkelerinde Rekabetçilik ve Rekabet Hukuku" başlıklı oturum kapsamında da Azerbaycan, Makedonya, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Arnavutluk'un rekabet kurumlarından gelen yetkililer konuşma yapacak.