Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu? (Diyanet'e göre Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler)
Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu? Mübarek kandil gününde bu soruya yanıt arayan milyonlarca mümin, 2 Ocak'ta kutlanan Regaip Kandili için araştırma yapıyor. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) Recep ayında oruç tutulmasının sevabını hadislerinde buyurmuştur. Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve çeşitli hadisler ışığında açıklanmıştır. Peki, Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu? İşte Diyanet'e göre Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler.
Regaip Kandili bugün tüm müslüman alemi tarafından idrak ediliyor. Her yıl tüm İslam alemi tarafından ibadetler eşliğinde karşılanan Regaip Kandili 2025 yılında 2 Ocak'ta ihya ediliyor. Regaip Kandili'nde oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler de Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu, kandil gecesi ne yapmalıyım, gibi önemli soruların cevabını araştırıyor. Peki, Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu? İşte Diyanet'e göre Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler ve faziletleri.
REGAİP KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
Dini kaynaklar ışığında edinilen bilgiye göre, Regaip Kandili'nde oruç tutulması ile ilgili herhangi bir kesin hüküm yok.
Ancak İslam alimlerine göre; Regaip Kandili'nde oruç tutan kişi büyük faziletlere nail oluyor. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) Recep ayında oruç tutulmasını tavsiyesi etmiş, kandilde tutulan orucun faziletlerinden hadislerinde bahsetmiştir. Buradan anlaşıldığı üzere; Regaip Kandili'nde oruç tutmak sünnet olmakla beraber, Müslüman bir kişinin o gün yapabileceği en güzel ibadetlerden biridir. Regaip Kandili'nin gündüzünü oruç tutarak, gecesini ise namaz, Kuran okuma, dua etme ve diğer ibadetler ile geçirmek, insanın manevi yanını kudretli bir biçimde besleyecektir.
KANDİLDE ORUÇ TUTMAK İSTEYENLER NE ZAMAN ORUÇ TUTMALI?
Dini bilgiler ışığında, güneşin batışı ve bulunduğumuz günün sona ermesiyle yeni bir gün başlar. Gece, gündüzden önce gelir. (Kurtubî, el-Câmi’, 14/15). Ramazan ayı, Şaban ayının son günü, güneşin batışıyla başlar. Dolayısıyla o gece teravih namazı kılınır. Ramazan’ın son gününde ise güneşin batışıyla Şevval ayı başlar. Bu yüzden o gece, teravih namazı kılınmaz.
Cuma günü de aynı şekilde bir önceki gün perşembenin akşam vakti ile başlar ve cuma günü güneşin battığı akşam vaktine kadar devam eder. Receb ayının ilk cuma gecesi, perşembeyi ilk cumaya bağlayan gecedir Yine Şaban ayının 15. gecesi, bu ayın 14. gününü 15. güne bağlayan gecedir. Bayram gecesi ise Arefe gününü bayram gününe bağlayan geceyi ifade eder.
Bu bilgiler nezdinde kandil geceleri tutulan nafile oruçların zamanı, geceyi takip eden gündür ancak bir önceki günü de içine alacak şekilde oruç tutulabilir.
REGAİP KANDİLİ'NDE KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?
Regaip Kandili'nin ilk Cuma günü (3 Ocak 2025 Cuma), 2. günü (4 Ocak 2025 Cumartesi), 3. günü (5 Ocak 2025 Pazar) oruç tutulmalıdır. Bu üç günde tutulacak oruçlar faziletlidir.
REGAİP KANDİLİ İBADETLERİ NELERDİR?
-
Kur’ân-ı Kerim Tilaveti yapmak
Kur’ân-ı Kerim okunmalı ve başkalarının okuyacağı Kur’ân-ı Kerim’i huşu içinde dinlenmelidir. Uygun mekânlarda düzenlenen Kur’ân ziyafetlerine katılmak da önemlidir.
-
Salât ve Selâm Getirmek
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e bolca salât ve selâm getirilmeli, O’nun şefaatine nail olma temennisiyle ümmetinden olma bilinci tazelenmelidir.
-
Namaz Kılmak
Kaza ve nafile namazlara önem verilmeli, bu geceye özgü rivayet edilen namazlar da kılınabilir. İbadetlerde ihsan ve huşu şuuru esas alınmalıdır.
-
Tefekkür etmek
Hayati meseleler üzerine derin düşüncelere dalınmalı: “Ben kimim?”, “Nereden geldim, nereye gidiyorum?”, “Allah’ın benden beklentileri nelerdir?” gibi sorularla kendini sorgulama fırsatı değerlendirilmeli.
-
Muhasebe ve Murakabe etmek
Geçmişin muhasebesi yapılmalı, yapılan hatalar üzerinde durulmalı ve geleceğe yönelik hedefler belirlenmelidir.
-
Tövbe ve İstiğfar etmek
İşlenen günahlara samimiyetle tövbe edilmeli, Regaip Kandili’nin son fırsat olduğu düşüncesiyle derin bir pişmanlık duyulmalıdır.
-
Zikir ve Evrad-ü Ezkâr çekmek
Allah’ı anmak için bol bol zikir çekilmeli ve dualarla ruhun Allah'a yakınlaşmasına salık verilmeli.
-
Helalleşmek
Mümin kardeşlerle helalleşilmeli ve aradaki rızalar alınmalıdır.
-
Barışma ve Gönül Almak
Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, kırgın gönüller onarılmalı ve üzüntülü yüzler güldürülmelidir.
-
Dua etmek
Kendimiz ve diğer mümin kardeşlerimiz için dua edilmelidir. İsim zikrederek yapılan dualarla samimiyet artırılabilir.