10 Kas 2016 07:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:39

Radikal’in tüm internet arşivi silindi!

İnternet sitesi kapanmadan önce çalışanlara arşivin silinmeyeceğine dair söz verilmişti.

Doğan Medya Grubu bünyesinde bulunan Radikal gazetesi, zarar ettiği gerekçesiyle önce basılı yayına son vererek sadece web üzerinden yayınına devam etmiş, bir süre sonra ise web yayınını da durdurmuştu.

Site yöneticileri çalışanlarına, arşivin silinmeyeceğini söylemişti. Ancak Radikal.com.tr’nin kullanıma açık olan Radikal arşivinde, haberlere giriş yapılmak istendiğinde, site otomatik olarak hurriyet.com.tr’ye yönlendiriyor.

Radikal.com.tr'nin eski yayın yönetmeni Ezgi Başaran, Twitter'dan "Radikal’in tüm dijital arşivinin buharlaştığını görüyorum. 20 yıllık gazetecilik emeği, gurur duyulacak onca yazı/haber yok edilmiş. Yazık." dedi.

Radikal’in tüm internet arşivi silindi! - Resim : 1

Radikal'in eski çalışanlarından olan Serhat Burak Kuru da, Twitter'da arşivin silinmesine tepki göstererek “Radikal için kim ne emek verdiyse emeği silindi. Her şeye yer olan dijital dünyada onu tutmadılar. Çok üzücü. Ne denir bilmiyorum” diye yazdı.

Radikal'in eski muhabiri Fatih Yağmur da "Radikal'in arşivini kapatsalar da silseler de haberler kaybolmaz." diye yazdı ve kişisel olarak yaptığı haberlerin pdf arşivlerini paylaştı.

Radikal’in tüm internet arşivi silindi! - Resim : 2



Twitter hesabı da Kelebek'e devredilmişti

radikal.com.tr’nin Twitter hesabı, Hürriyet Kelebek’e devredilmişti. Daha önce Radikal’i takip eden 1 milyonu aşkın Twitter kullanıcı, habersiz bir şekilde Hürriyet Kelebek’in paylaşımlarını takip etmeye başlamış oldu.

Radikal'in 26 yıllık hikayesi

Mehmet Y. Yılmaz ve ekibi, Radikal'in ilk sayısını 13 Ekim 1996’da, daha sonra kapanan Simge Yayıncılık bünyesi içerisinde Posta gazetesi ile birlikte çıkardı. Radikal yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan Susurluk skandalına ilişkin haberleriyle tirajı 720 binleri gördü.

4 yıl gazetenin yayın yönetmenliğini yapan Yılmaz’ın o dönemde yine Doğan Grubu içinde bulunan Milliyet’in yayın yönetmenliğine getirilmesinin ardından gazetenin başına Radikal'in Ankara Temsilciliği'ni yapan İsmet Berkan atandı.

Berkan'ın yayın yönetmeni olduğu 10 yıllık süreçte Radikal gazetesi kaydadeğer ölçüde okuyucu kaybetti. 2010 yılında Berkan yayın yönetmenliğinden ayrılarak Hürriyet gazetesi yazarlığına geçti. Ve yerine Hürriyet Haber Koordinatörlüğü görevini sürdüren Eyüp Can Sağlık getirildi.

Radikal'i devraldığında "gazetenin bayiden satışının, yani parayla alan okurun sayısının 13-14 binlerde" olduğunu söyleyen Eyüp Can Sağlık'ın döneminde, gazete "satış ve ilan giderlerinin, giderleri karşılamadığı" gerekçesiyle tabloid boyutta yayına geçti. Ancak reklam ve satış gelirleri Doğan Grubu'nun arzu ettiği ölçüde artamayan gazete, bir süre sonra toplu işten çıkarmayla Ankara Bürosu'nu kapattı. Doğan Grubu, yaklaşık 20 bin sattığı belirtilen gazeteyi zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Doğan Grubu, basılı son nüshası 21 Haziran 2014'te çıkan Radikal'in yazar ve muhabirlerin bir kısmıyla yollarını ayırırken kalanların yazı ve haberleri, Radikal.com.tr'de yayımlanmaya devam etti. Sitenin yayın yönetmenliğini üstlenen Ezgi Başaran Aralık, 2015'te görevinden ayrıldıktan sonra yerine gazetenin sanat bölümünün şefi olan Cem Erciyes getirildi.