09 Ara 2014 13:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Radara Twitter ve Facebook önlemi

Antalya'da radar, çevirme gibi uygulamalara karşı Twitter ve Facebook üzerinde çok sayıda grup oluşturuldu.

Radar ve trafik çevirmelerinin paylaşılarak, sürücülerin birbirini bilgilendirdiği bu hesaplardan emniyet birimleri de memnun.

Sürücülerin kent içindeki caddeler ve karayollarındaki en büyük korkularından olan trafik çevirmeleri ve radar kontrollerine karşı daha önce uygulanan selektörlü uyarının yerini, sosyal medyada Facebook ve Twitter'da oluşturulan hesaplar üzerindeki haberleşme aldı. Antalya'da günlük ve anlık radar ve trafik kontrollerine ilişkin oluşturulan bu hesaplar aracılığıyla sürücüler nerede, hangi saatte kontrol varsa birbirini haberdar ediyor.

EMNİYET MEMNUN
Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik polisleri ve jandarma trafik timlerinin radar ve çevirme uygulamalarına karşı oluşturulan Twitter ve Facebook üzerindeki hesapların takipçi sayısı da hızla artıyor. Özellikle hız nedeniyle kaza riski yüksek bölgelerde uygulanan radar ve çevirme gibi uygulamalara ilişkin sosyal medya üzerinde oluşturulan gruplar aracılığıyla gerçekleştirilen haberleşme, Emniyet birimleri tarafından da amaçlarına uygun hareket edildiği gerekçesiyle memnuniyetle karşılanıyor.

PAYLAŞIM ADRESLERİ
Birbirleri arasında rekabetin de yaşandığı, radar ve çevirme bilgilerinin paylaşıldığı hesaplar üzerinden Antalya'daki yol durumları ve çalışmaları, kaza ve kapalı yollara ilişkin bilgiler de yer alıyor.

'EMNİYETE YARDIMCI OLUYORLAR'
Karayolları veya şehiriçi caddelerde radar ve çevirme noktalarının hız nedeniyle kaza riski yüksek noktalarda uygulandığını belirten Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cem Gencer, “Sabit radarları sıkıntılı yerlere koyuyoruz ve dolayısıyla sürücülerin o noktalarda radar olduğunu bilmeleri hız yapmalarını önlüyor. Amacımız zaten ceza kesmek değil, özellikle tehlikeli noktalarda sürücülerin hız kurallarına uymalarını sağlamak. Facebook ve Twitter üzerinde oluşturulan bu hesaplarda radar noktalarının paylaşılıyor olması da bizim sürücülerin hız kurallarına uymasını sağlamaya yönelik amacımıza hizmet ediyor. Paylaşımlar sayesinde hız düşürülmüş oluyor. Sürücüler 'cezadan kurtuluyoruz' mantığıyla hareket ediyor ama biz hızın düşürülmesi ve kaza yaşanmaması mantığıyla hareket ediyoruz. Dolayısıyla hız düşürülünce hızdan kaynaklanan kazalar da yaşanmıyor. Eskiden radar noktalarını basın yoluyla duyuruyorduk, şimdi onlar bu işi üstlendi" dedi.

GÜNDE 13 HAREKETLİ RADAR
Antalya il genelinde 24 saat üzerinden günde 13 hareketli radar aracının görev yaptığını da belirten Cem Gencer, sosyal medyadaki gruplarda hareketli radar araçlarının yer tespitinin ise yapılamayacağını söyledi. Gencer, “Hareketli radarlarımız var ama onu tespit edemezler. Bunlar herhangi bir resmi araç veya sivil araç olabilir. Bu hareketli radar araçlarıyla da şehirdeki agresif trafiği aşağıya çekiyoruz. Her yarım saat veya 45 dakikada bir görüntüler üzerinden hız ihlali yapanlar derleniyor" dedi.

10 AYDA 174 BİN ARACA CEZA
Uygulamalarda cezayı en son çare olarak gördüklerini aktaran Gencer, 1 Ocak-31 Ekim 2014 tarihleri arasında Antalya kent merkezinde hız ihlali nedeniyle radar kontrolleri kapsamında 94 bin araca ceza uygulandığını açıkladı. Gencer, Antalya il genelinde ise radar cezası uygulanan araç sayısının 174 bin olduğunu söyledi. Antalya'da toplam 850 bin araç olduğuna işaret eden Gencer, hız ihlali nedeniyle bu araçların yüzde 20'sine ceza uygulandığını kaydetti.
Radara yakalanan sürücülere uygulanan cezalar ise 172 TL'den başlıyor. Hız ihlali yüzde 30 oranında aşılırsa ceza da 356 TL'ye yükseliyor. 1 yıl içinde 5 kez radara yakalanan sürücünün ehliyetine 2 ay süreyle el konuluyor.