12 Tem 2008 11:39 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:09

PROFESÖR MİM KEMAL ÖKE KIZILDERİLİ DANSINI NEDEN YAPTI?..KAFAYI MI SIYIRDI?..

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde ünlü siyaset bilimci Mim Kemal Öke'nin kızılderili dansı yapması herkesi şaşırtmıştı.O dansın ardındaki hüzünlü gerçeği Akşam yazdı.

Geçtiğimiz hafta Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin´in Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´na yaptığı ziyaret sırasında, ünlü siyaset bilimci Prof. Dr. Mim Kemal Öke´nin sahneye çıkarak, Kızılderili dansı yapması çok konuşuldu. Konu hakkında hayli yorum yapıldı. Ama kimse ünlü siyaset bilimcinin neden böyle bir işe soyunduğunu sorma gereği duymadı...


  • Bir dönem medya ile çok içli dışlıydınız ama geçen haftaya kadar pek ortalarda değildiniz...Neden?

    Medyada göründüğüm zaman da yaptığım iş önemliydi. Artık o kadar görünmek istemiyorum. Her yanlarından ego fışkıran medya maymunlarından olmayayım diye kendimi geriye çekmeye başladım.

    • Şimdi neler yapıyorsunuz?

      Geçen sene Boğaziçi´ndeki öğretim üyeliği görevimden emekli oldum. İstediğim şeyleri yapabilecek zaman, imkan buldum. Oğlumla birlikte, aile işletmesi olarak Ataşehir´deki Robert´s Coffe´yi açtık. Hayata bakış açımdan esinlenerek, bu kafeye sanatsal, felsefi, entelektüel, kültürel bir boyut katmak için uğraştık. Fransa´da gördüğünüz tarzda `avantgard´ yerlerden olsun istedim. Kahve sohbetleri, felsefi konuşmalar yapılsın, kitap söyleşileri olsun, tuvallerini alıp ressamlar gelsin istedim. Büyük ölçüde de başarılı olduk. Halk oyunlarını öğrenmek istiyordum. Kızımla birlikte Harmandalı öğrendikten sonra, resim yeteneğimin olduğu ortaya çıktı. Resme başlayıp, 4 ay önce üniversitede ilk sergimi açtım. Ama bunların içinde en dikkat çekeni dans konusu oldu.


    • Tam da oraya gelmek istiyordum...

      Hep sosyal duyarlılığım vardır. 17 yaşındaki kızımı, kendisi down sendromludur, ortaokulu bitirdikten sonra müzik eğitim okullarına götürdük. Hayli başarılı oldu. Müzik aleti çalmasını istedik. Engelli gençler için mesleki eğitim veren, Tomurcuk Kooperatifi´nde perküsyon dersleri verildiğini öğrendik. Perküsyon hocası Yaşar Morpınar´la tanıştık. Kendisinin 250 küsur enstrümanlı çalgı koleksiyonu var. Yaşar Bey aslında çokuluslu bir şirketin genel müdürü, bu işi toplumsal duyarlılık projesi olarak yapıyor. Onun çocuklara çalıştırdığı parçalardan biri Afrika parçasıydı. Ritmi anlatırken örnek veriyordu: Afrika ormanlarında bir Afrikalı karşısına vahşi hayvan çıktığında, elindeki mızrağıyla öldürür; mızrakla parçanın ritmi uyuşur gibi. Çocuklar bunu yapmaya çalışıyorlardı. Ben Yaşar hocaya, "bir canlandırma yapsak, dansla birleştirsek, daha iyi olmaz mı?" dedim. Yaşar Bey "tabii ki çocuklar daha iyi anlar ama bunları kim yapacak" deyince, ağzımdan "ben yaparım" çıktı. "O halde gelecek hafta sizin dansınızın eşliğinde çalacağız" dedi.

      YOUTUBE´DAN DANS ÇALIŞTIM

    • Bu ne zaman oldu?

      Yaklaşık 6 ay önce. 7 günüm vardı! Youtube´dan Afrika dans figürleri indirdim. Amazon´dan DVD ısmarladım. Bir Afrika dansı uzmanından özel ders aldım. Bir hafta sonra o performansı çocukların önünde yaptım. Çocuklar ve Yaşar Bey bayıldı! Çocukların hayatları da Yaşar Bey´in perküsyon dersle