Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’daki riskli ilçeleri tek tek sıraladı! ‘Bizim tek kurtuluşumuz…’ - Sayfa 14

"KAROT HARİCİNDE BAŞKA TESTLER DE YAPILMALI"

Karot haricinde başka testlerin de yapılması gerektiğini dile getiren AFAD Bilim Kurulu üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şöyle devam etti:

1420
Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’daki riskli ilçeleri tek tek sıraladı! ‘Bizim tek kurtuluşumuz…’ - Sayfa 15

"Binanın mukavemeti konusunda karot 1 tane örnek yani başka şeylerin de yapılması gerekiyor. Zemine ilişkin bir iyileştirme var mı kullanılan beton iyi mi kötü mü karotla anlayabilirsin. Ama kullanılan demir nasıl projesi uygun mu evin çıkması var mı kaç katlı riskli bir zeminde bulunuyorlar mı gibi soruların hepsine olumlu cevap aldıysanız tamam."

1520
Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’daki riskli ilçeleri tek tek sıraladı! ‘Bizim tek kurtuluşumuz…’ - Sayfa 16

"Karot testi de olumlu veriyorsa tamam diyebiliriz. Bu işlemler için hem özel firmalar hem de üniversiteler var ama özellikle son günlerde özel firmaların yaptığı işler konusunda bazı sıkıntılar duyuyoruz. Dolayısıyla özel firmalarda yaparken onların referanslarını iş potansiyellerini çalışanlarını soruşturmaları gerek aksi takdirde sadece fiyat kriterinden baktığınızda ucuz olana yaptırdığın zaman bazen gerçekten hiçbir şey yaptırmamış olabilirsiniz."

1620
Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’daki riskli ilçeleri tek tek sıraladı! ‘Bizim tek kurtuluşumuz…’ - Sayfa 17

"ZEMİN UYGUN DEĞİLSE İYİLEŞTİRME YAPMAK GEREKİYOR"

Yapıyla zeminin barışık olması gerektiğine değinen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Şimdi zemin kötü bina sağlam veya tam tersi olabilir şu önemli yapıyla zeminin barışık olması gerekiyor. Binayı zeminin koşullarına uygun inşa etmek eğer zemin uygun değilse iyileştirme yapmak gerekiyor. İşte kazık çakmak, sismik izolatör koymak gibi. Bazı iyileştirmelerden sonra en kötü zeminde bile bina yapabilirsiniz bunda bir engel yok" dedi.

1720