Gündem
22 Tem 2011 09:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:36

'PRATİKTE ÖZERKLİK'İN İPUÇLARI TWITTER'DA!

BDP Genel Merkezi, twitter hesabına koyduğu taslak çalışmada, 'özerklik'in sosyal yaşamda uygulanacağı alanların detaylarını verdi.

Buna göre, sağlık devlet tekelinden çıkacak. Öğrencilere destek için ’Eğitim evleri’ kurulacak. Kent meclisleri ve köy komünleri oluşturulacak

BDP’nin tek taraflı ilan ettiği ’Demokratik Özerklik’in ayrıntıları netleşiyor. 30-31 Temmuz tarihlerinde Diyarbakır’da toplanacak Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK), daha geniş bir yapılanmaya gidilerek, özerkliğin pratikte uygulanacağı alanlar belirlenecek. Ancak BDP Genel Merkezi, dün sosyal paylaşım sitesi twitter’a koyduğu bir metinde, toplumsal hayatın pratiğine ilişkin ipuçlarını verdi. BDP’nin twitter hesabına dün koyduğu ’Demokratik Özerklikte İnanç, Sanat; Sosyal, Kadın ve Sağlık Çözümü’ başlıklı taslak çalışmada dikkat çeken detaylar özetle şöyle:
- Kent meclisleri ile köy komünleri oluşturulacak. Sağlık, devlet tekelinden çıkacak. Bölge meclisinin kontrolüne geçecek.
- Alternatif festivaller, sinema, şiir, resim, heykelcilik yerelliği yansıtacak.
- Özerk yönetim, öğrenciler için destekleyici ’Eğitim evleri’ kuracak.
- Kadınlar için kültür kurumları, kadının sosyal sorunlarının çözümlendiği merkezler, kadın örgütlenme kurumları, kadın sorunlarını izleme ve denetleme kurumları, kadına ekonomik destek kurumları oluşturulacak.
- Çocuk kreşleri ve kadın parkları faaliyete geçecek. Dinsel gruplarla dayanışma sergilenecek. Kültürel alanda bu grupların varlıklarını koruyup geliştirmeleri sağlanacak.

Uygulamak için ilan ettik
DTK Genel Kurulu öncesi Van’da kampa giren BDP’li vekillerden Batman Milletvekili Bengi Yıldız, ’Biz uygulamaya koymak için tek taraflı özerklik ilan ettik’ dedi. Yıldız, yerel yönetimler, il genel meclis üyeleri ve halkın katılımıyla özerkliğini pratiğe geçeceğini belirterek, özerkliğin maddi boyutunun da bu üç unsurun katkısıyla gerçekleştirileceğini anlattı. Yıldız, ay sonunda gerçekleştirilecek DTK genel kurulunda, delege seçimi yapılacağını da ifade etti.

BDP, arabulucu olmaya hazır
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Diyarbakır’da kaçırılan iki asker ve bir sağlık görevlisinin serbest bırakılması için girişimlerde bulunabileceklerini söyledi. ’Eğer bize görevi verilirse iki askerin ve sağlık memurunun bir an önce ailelerine kavuşması için elimizden geleni yaparız’ dedi.

AK Parti’de olsaydı belki ihraç edilirdi
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi’nin ’Özerklik ilanı anlamsız’ şeklindeki açıklamalarının ardından medyada yer alan haberleri eleştirdi: Sayın Elçi, bir partinin genel başkanıdır. Kendi partisi Kürt sorunun çözümünde federasyonu öngörüyor. Demokratik özerkliği eleştirebilir, zamansız bulabilir. Ancak bu, blok olarak alacağımız kararlara uymayacağı anlamına gelmez. Yıllardır BDP’yi içten kaşıyarak sorun çıkartmaya çalışıyorlar. Partimizde demokrasi var. Lider saltanatı yok. Sayın Elçi AK Parti’de olsaydı belki bu görüşlerinden dolayı, yani farklı düşündüğü için ihraç edilebilirdi. BDP’de böyle bir şey söz konusu değil. Kendisi de zaten bir BDP üyesi değil.

Akşam