Polise direnen gazeteciye tutuklama
Yargıtay, tutuklu babasının adliye getirilişi sırasında polisle tartıştığı gerekçesiyle verilen beş ay hapsi onayınca gazeteci Özgür Boğatekin tutuklandı.
Adıyaman’da çıkan Gerger Fırat gazetesi yayın müdürü ve gergerfirat.com sitesinin teknik sorumlusu Özgür Boğatekin, babası Hacı Boğatekin’in tutuklu olarak getirildiği Gerger Adliyesi’nin girişinde polislere direndiği gerekçesiyle hapis cezası aldı; yıllar sonra kendisi de tutuklandı.
“Feto ve Apo” başlıklı yazısı yayınlandıktan sonra Gerger Adliyesi’nde görevli bir savcının tehdidiyle karşılaştığını savunan Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin, iddiayı dillendirdikten sonra tutuklanmış ve Kahta Cezaevi’nde 109 gün hapis yatmıştı.
Tanıkları dinlenmedi, hapse mahkum edildi
30 Mayıs 2008’de babasının kelepçeli halde Gerger Adliyesi’ne getirilip ilk kez hakim karşısına çıkarıldığına tanık olan Özgür Boğatekin, adliye önünde görevli polislerle tartışma yaşamıştı.
Duruşmayı izlemek üzere Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti başkanı Faruk Balıkçı ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) temsilcisi Erol Önderoğlu da adliye önündeydi.
Oğul Boğatekin, Gerger Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 10 Haziran 2009’da hakaret ve polise direnmek iddiasıyla toplam 16 ay 20 gün hapse mahkum edildi.
Davanın başında Önderoğlu ve Balıkçı’nın tanık olarak dinlenmesini davanın esasını etkilemeyeceğine kanaat getiren mahkeme başkanı Ayşe Gül Şimşek, Ceza Kanunu’nun 125/1-3(a) ve 265/1. Maddelerinden hüküm kurdu.
“Lan”a cezaya bozma, direnmeye hapis
18 Şubat 2014’te Yargıtay 4. Ceza Dairesi, “lan” ifadesi nedeniyle hakaretten verilen 11 ay 20 gün hapis cezasıyla ilgili suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle bozarken polise direnmekten verilen 5 ay hapsi onadı.
7 Mayıs’ta İnfaz Savcılığı’nın çağrı kağıdı göndermesinin üzerinden bir hafta geçmeden gazeteci, dün (13 Mayıs) Adıyaman İnfaz Savcılığı’na teslim oldu.
Adıyaman İnfaz Savcısı Türker Alptekin, hapis yerine alternatif yargı kontrolü getirilmesi için uğraşan avukat Felat Boğatekin’in çabaları yetmeyince gazeteciyi Adıyaman Yarı Açık Cezaevi’ne gönderdi.
Böylece 1 Ocak’tan beri 40 medya temsilcisinin tahliye edildiği Türkiye’de, polise direndiği gerekçesiyle bir başka gazeteci cezaevine göndermiş oldu.
(bianet.org)