28 Ağu 2014 07:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:37

PKK, terör örgütü olmaktan çıkıyor mu?

ABD’nin terörist örgütler listesinde bulunan PKK’nın yeniden değerlendirmeye alınabileceği ileri sürüldü.

PKK ve PKK’nın Suriye kolu PYD’nin radikal dinci terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele etmesi ABD’nin bu örgüte daha olumlu bakmasını sağladığı iddia ediliyor

Ortadoğu’da hızla değişen dinamikler, uzun süredir ABD’nin ‘Yabancı Terörist Organizasyonları (FTO)’ içinde bulunan PKK için de umut ışığı oluyor. PKK ve PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD’nin, uzun zamandır IŞİD (yeni adıyla ID) ile savaşıyor olması, PKK’yı son aylarda giderek Batı basınında daha ilgi çekici ve pozitif haberlere konu olmasına neden oluyor.

Ağustos ayının başında Washington’ın Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Center for American Progress (CAP) düşünce kuruluşunda yayınlanan ve POSTA212’nin Türkiye’ye duyurduğu bir rapor, PKK ve PKK’nın Suriye kolu PYD’ye ilişkin olarak şartlı olarak PKK’nın terörist grup listesinden çıkarılabileceğini yazmıştı. Raporda, Türkiye’deki barış sürecinden memnun olunduğu, ABD’nin de Suriye’deki Kürtlerle temas kurabileceğine dikkat çekilerek, “Eğer PKK, tümüyle barış sürecine adapte olursa (fully engages), ABD’nin terörist listesinden çıkarılmayı hak edebilir” ifadelerine yer verilmişti.

Aynı raporda, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’deki Kürt aktörlerin “IŞİD gibi cihadi gruplara karşı bariyer ve mezhepsel kırılmaların yaşandığı bölgede istikrar göstergesi’’ olduğu tespitini yapmıştı. Bu durumun da, ABD’nin Kürt siyasi gruplarına yönelik politikasının yeniden ele alınması gerekliliğini ortaya çıkardığını kaydetmişti.

PKK’YA OLUMLU BAKIŞ

Washington merkezli Kürt konuları uzmanı Aliza Marcus da PKK’nın terörist listesinden çıkarılması gerektiği üzerine bir yazıyı New York Times’da yazarken, Ağustos 25’de ise, bu kez Bloomberg View’de, başyazı olarak yayınlanan bir yazıda, PKK’nın terörist grubu olmaktan çıkarılması gerektiği ifade edildi. Bu analizler dışında da Batı basınındaki birçok önde gelen haberler, aynı şekilde PKK’yı olumlu bakmaya devam ediyor.

Bloomberg’deki yazıda, PKK’nın ‘’terörist grubu statüsünün zamanının geçtiği’’ IŞİD’e karşı savaşta ABD’nin PKK ile ‘de facto ittifak’ içinde olduğu hatırlatılıyor.

Göründüğü kadarıyla, bu yorumların hemen hepsi de, PKK’nın IŞİD ile giriştiği mücadelede Batı’nın safında olduğunun vurgulanmasının yanında, ayrıca PKK’nın Ankara ile barış için müzakere içinde olduğu ve 2 yıla yakındır saldırılarının durdurduğunu hatırlatıyor. Bloomberg ayrıca PKK üyelerinin seküler, Sunni Müslüman ve Batı yanlısı olduğunu hatırlatmaktan da geri kalmıyor.

YEZİDİLERE YARDIM PARLATTI

PKK’nın Batı basınının en çok ilgisini çektiği bir başka yönü ise, Ortadoğu hemen hiçbir başka güçte görülmeyen sayıda kadın savaşçılara sahip olması. Batılı birçok gözlemci, IŞİD ile mücadelenin uzun zaman alacağını ve süreçte PKK ile bir an önce yakınlaşarak ve terör listesinden çıkarılarak, ittifak halinde IŞİD’e karşı savaşılabileceğini de hatırlatıyorlar. PKK’nın Ağustos ayında IŞİD’in kuşatması altında kalmış Yezidilere yaptığı yardım, PKK’nın imajını parlatan bir başka gelişme.

ABD Dışişleri: Bir değişim yok

Bütün bu gelişmeler sonrası, pek çok kişinin gözü, ABD Dışişleri Bakanlığı’na çevrildi. Dışişleri Bakanlığı’nın PKK’nın terörist listesinden çıkarıp, çıkarmayacağı sorulmaya devam ediyor. Pazartesi günü günlük basın toplantısında POSTA212’nin sorduğu bir soruya karşılık ise ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, PKK’nın terörist statüsünün değişmediğini hatırlattı. Psaki şunları söyledi: ‘’PKK’nın yabancı terörist organizyonu hakkındaki statüsü değişmiş değil. Bildiğiniz gibi ülke odaklı terörizm üzerine her yıl rapor yayınlıyoruz. Her beş yılda bir ise FTO (yabancı terörist organizasyon) dizaynını gözden geçiriyoruz. Değişen şartlar ışığında ise bu beş yıldan önce de yeniden gözden geçirebilir. Ama şimdilik özel bir değişim yok.’’

GÜNDEMDE YOK

Konuyla ilgili POSTA212′nin sorularını cevaplayan uzman Aliza Marcus’a göre bu dönemde PKK’nin statüsünün değişeceği ile ilgili olarak bir gelişme yok. Marcus şunları söyledi: ”PKK’nın Türkiye ile sürdürdüğü barış müzakereleri de, ABD’nin böyle bir karar alması için çok müphem. Bununla birlikte, PKK’nın kolu olan PYD ile ABD’nin yakınlık kurması daha muhtemel.”

Barkey: ABD Türkiye’nin istemediği bir şeyi yapmaz

Washington’da Türkiye ve Kürt konuları uzmanı olarak bilinen Henri Barkey’e göre, PKK’nın ABD’de terörist örgütü listesinden çıkarılması konusunda POSTA212’nin sorusuna ”Amerikan hükümeti Türkiye’nin arzusu dışında hiçbir sey yapmayacaktır. Kısmen ürkeklik kısmen kendi başına yeni dertler istemediğinden dolayı ve kısmen de o listeye bir kez girdin mi çıkmanın cok zor olmasından dolayı” diye konuştu.

“Türkiye istemedikçe olmaz”

Barkey ayrıca, ABD hükümetinin şu anda Kuzey Irak’da işbirliği yaptığı partiler olan KDP ve PUK’un dahi Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı’na göre üçüncü halkadan da olsa terörist listesinde bulunduğunu hatırlatarak, Amerikan Kongre üyelerinin bunları dahi listeden çıkarmaya güçlerinin yetmediğini söyledi. (POSTA212)