12 Şub 2007 11:05 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

PHOTOSHOP İCAT OLDU, MERTLİK BOZULDU!..HÜRRİYET OKUR TEMSİLCİSİ "FOTOĞRAF HİLESİ" İÇİN NE DEDİ?

Hürriyet,Cumhurbaşkanı Sezer'in "ekarte edildiği" fotoğraf hilesinde ne okurunu ne de Hürriyet çalışanlarını bile ikna edemeyince iş okur temsilcisine düştü.

Hürriyet'in Okur Temsilcisi Temuçin Tüzecan, hem Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan'ın bir izahını yayınlayarak durumu kurtarmaya çalıştı hem de kendi köşesinden özür dilerek okurun gönlünü almaya çalıştı.

Tüzecan'ın "Fotoğraf neden değiştirildi" adlı açıklaması şu metinle yapıldı:


Fotoğraf Neden Değiştirildi?

GEÇEN hafta birçok Hürriyet okuru, 5 Şubat günü "Londra´dan Şanghay´a Tren İçin Tarihi İmza" başlıklı haberdeki bir fotoğrafın kullanılış şeklini eleştirdi. Eleştirinin nedeni, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Şaakaşvili´nin birlikte çektirdiği bir fotoğrafın, birinci sayfada Cumhurbaşkanı Sezer silinerek, içeride ise asıl haliyle kullanılmasıydı.

Okurlardan Evren Ateşalp şunları söylüyor: "Haberinizdeki Anadolu Ajansı kaynaklı fotoğrafta yapılan oynama, derin bir hayal kırıklığına neden oldu. Bu değişiklik yayın ilkelerinizin birincisinin ´gerçekleri bulup bozmadan´ kısmı ile ters düşüyor. Haberin sürmanşetten verildiği göz önüne alındığında, bunun basit bir hata olamayacağı da fark ediliyor. Hürriyet gibi köklü bir geleneğe sahip bir gazetenin güvenilirliğine bu derece zarar vermek kimin sorumluluğunda bilmiyorum ama haberin yayınlandığı yerde aynı şekilde sürmanşetten özür yazısı yayınlanırsa, güveni tekrar kazanmak yolunda bir adım atılmış olur."

Aslında Ateşalp´in bu mesajı yazdığı gün, yani 6 Şubat 2007´de Hürriyet Yazı İşleri bir açıklama yayımladı; ama bu metin de gerçekte ne olduğunu anlatmakta yetersiz kalıyordu.

Bu eleştirileri Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan´a ilettim ve kendisiyle konuştum. Şunları söyledi: "Söz konusu fotoğraf, arşiv fotoğrafıdır ve haberin asıl unsuru değildir. Yani haber, fotoğrafa dayanmamaktadır. O fotoğraf kullanılmasa da olurdu. Haberi süslemek amacıyla 3 liderin tek tek fotoğrafını kullanmaktansa daha önce başka bir açılışta bir araya gelen liderleri birlikte kullanmak tercih edilmiştir. Çünkü habere konu olan anlaşmaya 3 lider imza atacaktı. Orada Cumhurbaşkanı Sezer, haberin unsuru değildi. Fotoğrafı tahrif etmek, habere başka bir açı getirmek söz konusu bile değildir. Kaldı ki o fotoğrafın tamamı yine aynı gün gündem sayfamızda kullanılmıştır. Bir art niyet olsa, fotoğraf iç sayfalarda orijinal haliyle kullanılmazdı. Bu iki fotoğrafı gören ve Hürriyet´in sırtından reyting yapmak isteyen, kendi gazetelerinde olup bitenlerden haberi dahi olmayan bazı fırsatçılar da amacını aşan yorumlar yapmışlardır. Birinci sayfadaki fotoğrafa ´Arşivden Birleştirme´ ibaresi koymadığımız için ben yine de okurlarımıza bir özür borçlu olduğumuzu düşünüyorum."

Fotoğraf gerçekten de bir arşiv fotoğrafı ve 13 Temmuz 2006 günü Hürriyet´te kullanılmış. Ancak arşiv fotoğrafı olması, okurlar açısından yanlış anlamalara yol açan böyle bir uygulamayı kuşkusuz haklı kılmıyor.

Devlet adamlarının portre fotoğrafları, genellikle böyle grup fotoğraflarından çıkartılır. Ancak Hürriyet, liderlerin portresini kullanmamış ve fotoğrafın bağlamını korumuş. Sonuçta bu değişiklik, Hürriyet okuru Ateşalp´in sözünü ettiği Hürriyet Yayın İlkeleri´nin 1. maddesiyle çelişiyor.

Bu uygulama yalnızca Hürriyet´te değil, Türkiye´deki tüm gazetelerde, ne yazık ki hálá kabul görüyor. Anadolu Ajansı´nın web sitesine girerseniz, yeri değişen futbol toplarını, fotoğrafa eklenen futbolcuları görebili