Parmak çıtlatanlar dikkat! Elinizi kullanamayabilirsiniz - Sayfa 3

TİK HALİNE GELDİĞİNDE TEHLİKELİ OLABİLİR

Prof. Dr. Gökhan Meriç’in verdiği bilgiye göre, eklemlerin rahat hareket etmesini sağlayan eklem sıvısı oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar içerir. Meriç konuya ilişkin açıklamasının devamında, “Parmak çıtlatma, eklem yüzeylerinin birbirinden hızla uzaklaşması ile eklem üzerindeki basıncın etkisi ile patlayan küçük gaz kabarcıklarının oluşmasıyla ortaya çıkar. Parmak çıtlatmak bir tik halini aldığında bağlarda gevşeme nedeniyle elin tutma gücünde azalma meydana gelebilir” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Gökhan Meriç, yapılabilecekler konusunda ise şu bilgileri verdi:

310
Parmak çıtlatanlar dikkat! Elinizi kullanamayabilirsiniz - Sayfa 4

“Parmak eklemlerinizi (veya başka bir ekleminizi) çıtlatma alışkanlığınız varsa ve bunu durdurmak istiyorsanız, ilk adım dikkatli olmak ve bu durumun farkında olmaktır. Parmak eklemlerinizi, boynunuzu veya sırtınızı ne zaman ve muhtemelen neden çıtlattığınızı takip edin ve bunun farkında olun.”

410
Parmak çıtlatanlar dikkat! Elinizi kullanamayabilirsiniz - Sayfa 5

DAHA FAZLA HAREKET EDİN

Daha fazla hareket etmenin basit bir çözüm olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Meriç, “Bir pozisyonda çok fazla oturur veya ayakta durursanız, eklemleriniz sertleşebilir ve bunu yenmek için eklemlerinizi çıtlatmak isteyebilirsiniz. Dolaşmak için sık sık mola verin. Bütün gün masa başında oturuyorsanız en az yarım saatte bir kalkmayı hedefleyin” dedi.

510
Parmak çıtlatanlar dikkat! Elinizi kullanamayabilirsiniz - Sayfa 6

Eklem sıvısını (sinoviyal sıvı) hareket ettirmek ve eklemlerin eklem sıvısı ile kayganlığını artırmak için nazik germeler ve esneme egzersizleri yapılabileceği önerisinde bulunan Prof. Dr. Meriç, sözlerine şöyle devam etti:

610