PANORAMATR'nin son İstanbul seçim anketinde çarpıcı sonuç: Hangi aday 7,2 puan ile önde? - Sayfa 8

Anketin bulgularına göre kadınların yüzde 33’ü Kurum’a; yüzde 40’ı İmamoğlu’na oy vermeyi düşünüyor. Erkeklerin yüzde 30’u Kurum’u desteklemekte; yüzde 35’i ise İmamoğlu’nu tercih ediyor. İmamoğlu’nda kadınların tercihi yüksek iken DEM Parti, YRP ve Zafer Partisinde erkek katılımcı ağırlığı görülüyor.

811
PANORAMATR'nin son İstanbul seçim anketinde çarpıcı sonuç: Hangi aday 7,2 puan ile önde? - Sayfa 9

Anketin başka bir sonucuna göre Yaş aralıklarına göre İmamoğlu ve Kurum’u destekleme oranları değişiklik göstermekte; bunun yanında her yaş grubunda İmamoğlu’nu destekleyenler yüzde 30’un altına düşmüyor. İmamoğlu’nun Kurum’la arasındaki farkın İmamoğlu lehine en yüksek olduğu yaş kesimi 18- 24 yaş arası olduğu görülüyor. Bu kesimde İmamoğlu Kurum’dan 25 puan fazla oy alıyor olarak görülüyor. Aradaki farkın yüksek olduğu ikinci kesim ise 12 puan ile 65 yaş üstü katılımcılar. Kurum’un İmamoğlu’ndan daha fazla oy aldığı yaş gruplarının ise 35-54 yaş aralığındaki katılımcılar olduğu belirtiliyor.

911
PANORAMATR'nin son İstanbul seçim anketinde çarpıcı sonuç: Hangi aday 7,2 puan ile önde? - Sayfa 10

Ankette ayrıca, Seçimlere çok kısa süre kalmışken kararsızların sandık sonuçlarına ne ölçüde ve ne yönde etki edebileceklerini öngörebilmek için kararsız olduğunu ifade eden katılımcılara “kendileri- ni hangi adaya daha yakın hissettikleri” soruldu. O sonuçlar ise şu şekilde: ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için kararsız olan seçmenin yüzde 45’inin kendini en yakın hissettiği aday Ekrem İmamoğlu’dur. Kararsızların yüzde 33’ü Murat Ku- rum’u, yüzde 6’sı ise DEM Parti adayı Beştaş’ı kendine daha yakın hissetmektedir. Bu verilerden hareketle kararsız seçmenin tercihinin seçim sonucunu değiştirecek bir eğilim sergilemediği görülmektedir. Bununla birlikte, kendisini farklı adaylara yakın hisseden karar- sızların sandığa gitme oranları arasında farklılık olması muhtemeldir.''

1011
PANORAMATR'nin son İstanbul seçim anketinde çarpıcı sonuç: Hangi aday 7,2 puan ile önde? - Sayfa 11

İYİ Parti ya da DEM Partiyi desteklemesine karşın İmamoğlu’na oy vereceğini belirten katılımcıların oy verme nedenlerinin başında ‘’yüzde 27 ile hizmetlerinden duyulan memnuniyet ve yüzde 18 ile başarılı olması’’ geldiği görülüyor. Katılımcıların yarıya yakını İmamoğlu’nun başarılı bir başkanlık süreci geçirdiğini; bu nedenle oy vereceğini ifade ediyor. AK Parti’nin İBB adayı Murat Kurum kazanmasın diye oy verdiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 15. İktidar adayının kazanmasına engel olma amacının ardından katılımcıların motivasyonları sırasıyla İmamoğlu’nu güvenilir bulma, siyasi duruşunu beğenme ve İstanbul’un geleceğini düşünüyor.

1111