Özdemir Bayraktar'ın anlattığı 'Selçuk Bayraktar' anısını paylaştı: 'Çocuğu Amerika’dan kurtardım'
Dünya yazarı Vahap Munyar, Hürriyet'te çalıştığı dönemde Yalçın Bayer'in kendisini Özdemir Bayraktar ile tanıştırdığını söyledi.
Vahap Munyar, 8-9 yıl önce, geçtiğimiz gün vefat eden Özdemir Bayraktar ile tanıştığını ve kendisine anlattığı anıları yazdı.
Munyar, Yalçın Bayer'in, "Özdemir (Bayraktar) Bey, müthiş işler yapan küçük ölçekli bir sanayici. Fabrikası burada, bizim gazeteye yakın. İkitelli’de. Şirketinin adı Baykar Makine. Birlikte gidip görmeliyiz. Hele senin gibi ekonomiyi, şirketleri yazan birinin mutlaka görmesi gerekir." dediğini yazdı. Munyar, "Ardından 2009 yılında yazdığı bir yazıyı anımsattı, bunun üzerine Özdemir Bayraktar 3 oğlunun, Haluk Bayraktar, Selçuk Bayraktar ve Ahmet Bayraktar’ın çocukluk günlerine döndü." ifadelerini kullandı.
Munyar, Bayraktar'ın kendisine, "Çocuklarım daha ilkokuldayken kesme şeker kutusundan dört transistörlü radyo ve alıcı-verici elektronik cihazlar yapabiliyordu. Bizim evde sökülmemiş, dağıtılmamış elektronik alet olmazdı." dediğini aktardı.
Bayraktar'ın 3 oğlunun kısa öyküleri üzerinde durduğunu söyleyen Munyar'ın yazısının devamı şöyle oldu:
HALUK BAYRAKTAR: Haluk, ODTÜ Endüstri Mühendisliği’ni bitirip ABD’de master yaptı. Şimdi Baykar Makine’de benimle birlikte çalışıyor.
SELÇUK BAYRAKTAR: Selçuk, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirip ABD’ye gitti. Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) robotik sistemler ve insansız hava araçları üzerine eğitim aldı.
AHMET BAYRAKTAR: Ahmet, pilot olmak istiyordu. Uçuş eğitimleri aldı.
Selçuk Bayraktar’la ilgili şu ayrıntıyı paylaştı:
- Amerikan Ordusu ve çeşitli şirketler burs vererek Selçuk’u ABD’de kalmaya ikna etmeye çalışıyorlardı. Ben de, “Öyle bir şey bulmalıyım ki, Selçuk gelip burada kendini çalışmaya vermeli” diye düşünüyordum.
Selçuk Bayraktar’ın “çalışacak alan bulamamak” endişesiyle aklının hep ABD’de olduğuna işaret etti:
- Tam o günlerde Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) bir ihale açtı. Elden atılacak bir İHA (insansız hava aracı) sisteminin Türkiye’de üretimi söz konusuydu.
İhale şartnamesiyle ilgili şu ayrıntı aklına geldi:
- O kadar yerlilik istenen bir projeydi ki, ben bile şaşırmıştım. Oturup şartnameyi ben yazsam, bu kadar yazamazdım.
Selçuk Bayraktar konusunu sürdürdü:
- Elden atılacak İHA sistemi üzerinde çalışmaya başlamamız sayesinde çocuğu Amerika’dan kurtardım.