Oto galericiye KDV şoku: İkinci el 'uçan' araba! "Fiyatları daha da arttıracaklar" - Sayfa 6

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oto galericilerinin araç alım satımından elde ettikleri kâr ile yat, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18’e yükseltiyoruz.” açıklaması yaptı.

620
Oto galericiye KDV şoku: İkinci el 'uçan' araba! "Fiyatları daha da arttıracaklar" - Sayfa 7

“VERGİ VERMEYEN GALERİCİ FİYAT ARTTIRACAK”
Oto alım satımında satıcılara KDV yükü getirecek uygulamanın ikinci el araç satış fiyatlarını yukarı taşıması bekleniyor. KDV düzenlemesi ile ilgili DÜNYA’ya konuşan ikinci el fiyatlandırma ve veri data şirketi Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, yeni KDV düzenlemesinin sektöre etiklerini şöyle değerlendirdi:

720
Oto galericiye KDV şoku: İkinci el 'uçan' araba! "Fiyatları daha da arttıracaklar" - Sayfa 8

“Bu gelişme ikinci el fiyatlarını maalesef yukarı çeker. Kurumsal ikinci el işi yapan firmaların maliyetleri artar. Küçük esnafın yaşaması zorlanır. Olan yine vatandaşa olur. Kurumsal firmalar mecburen fiyat artıracak. Bunu gören vergi vermeyen galerici de fiyat arttıracak. Ama yine doğru fiyatları yansıtmadığı için vergiden kaçıracak.

820
Oto galericiye KDV şoku: İkinci el 'uçan' araba! "Fiyatları daha da arttıracaklar" - Sayfa 9

Maalesef ikinci el almak daha da zorlaşacak. ikinci el otomobil kurumsal tarafta işini tümüyle kayıtlı yapan yüzde 38 vergi ödeyerek yapacak. Noterlerde elden para alışverişi çoğalır. Bireysel alım satımın önü açılacak. Kurumsallaşma ve istihdamın önü kapanır. Kurumsal şirketler bu işten olumsuz etkilenecek.”

920