III. Murad: Evetçi
Osmanlı Devleti’nin 12. padişahı olan III. Murad, çok yumuşak huylu bir hükümdardı. Onun ağzından neredeyse hiç “Hayır” sözü çıkmazdı. Her şeye ‘evet’ derdi. Bu yüzden, devlet işlerinde çok fazla söz sahibi olamazdı. Sadrazamları ve vezirleri, onun bu özelliğinden yararlanıp, kendi istediklerini yaparlardı.
Kanuni Sultan Süleyman: Şıklık Abidesi
Osmanlı Devleti’nin en uzun süre tahtta kalan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, çağının en şık giyinenlerinden biriydi. Görünümüne çok önem verirdi. Mücevherlere olan ilgisi had safhadaydı. Babası gibi o da kuyumculuğa meraklıydı. Kendi eliyle yaptığı yüzükleri, kolyeleri ve küpeleri takardı.
Yavuz Sultan Selim: Kitap Kurdu
Osmanlı Devleti’nin 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim, hem savaşçı hem de alim bir hükümdardı. Geceleri yalnızca 3-4 saat uyuyan Yavuz Sultan Selim, diğer zamanında ise bol bol okuyup yazardı. Aynı zamanda tutkulu bir koleksiyoner olan Yavuz Sultan Selim’in kutsal emanetler koleksiyonu vardı. Topkapı Sarayı’ndaki çini koleksiyonunun çok önemli bir kısmının da padişaha ait olduğu söyleniyor.
II. Abdülhamid: Silah Ustası
Osmanlı Devleti’nin 34. padişahı olan II. Abdülhamid, silah kullanmakta pek mahirdi. Nişan alarak ismini yazar, havaya attığı madalyaları kurşunla ortasından delerdi. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nde ilk kez silah fabrikası kuran padişahtır. Silah fabrikasında üretilen silahları, kendisi test ederdi.