II. Abdülhamit: Tarihin Tekerrürü
Osmanlı Devleti’nin 34. padişahı olan II. Abdülhamit, tarih değil, hataların tekerrür ettiğini söyleyerek, tarihten ders almanın gerekliliğini vurgulamıştır. II. Abdülhamit, Osmanlı Devleti’nin en zor dönemlerinde tahtta kalmış ve devletin çöküşünü geciktirmeye çalışmıştır.
II. Mahmut: Kılıç Kınından Çıkmadıkça
Osmanlı Devleti’nin 30. padişahı olan II. Mahmut, kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsünün dağılmayacağını söyleyerek, devletin gücünü korumak için gerektiğinde sert tedbirler alınması gerektiğini ifade etmiştir. II. Mahmut, Osmanlı Devleti’nde önemli ıslahatlar yapmış ve yeniçeri ocağını kaldırmıştır.
Yıldırım Bayezid
Osmanlı Devleti’nin 4. padişahı olan Yıldırım Bayezid, yeniliceğinden korkanın daima yenileceğini söyleyerek, savaşta cesaret ve kararlılığın önemini belirtmiştir. Yıldırım Bayezid, çok hızlı hareket eder ve savaşlarda çok başarılı olurdu. Bu yüzden, ona “Yıldırım” lakabı verilmiştir.
Fatih Sultan Mehmet: Sakalın Teli
Osmanlı Devleti’nin 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fetheden büyük komutandır. Fatih Sultan Mehmet, yapmak istediğini sakalının bir teli bilseydi, sakalının o telini hemen koparıp yakacağını söyleyerek, sırlarını kimseyle paylaşmadığını ve kendi planlarını kendisinin yaptığını göstermiştir.