23 Ara 2021 13:00 Son Güncelleme: 23 Ara 2021 13:11

Osman Kavala hakkında karar verildi

Mahkeme, 1515 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Osman Kavala’nın tutukluluk haline itiraz bir kez daha görüşüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Osman Kavala’nın bırakılması kararına uymayan Türkiye için “ihlal prosedürü” başlatmıştı.

4 YILDAN UZUN SÜREDİR TUTUKLU

17 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım’da hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni devirmeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Osman Kavala, o tarihten beri 1515 gündür hapis.

Gezi protestolarında yer aldığı, Taksim Dayanışması üyeleriyle telefon görüşmeleri yaptığı ve eylemlerin finansörü olduğu iddia edilen Kavala’nın da içinde bulunduğu Gezi davası iddianamesi kendisinin tutuklanmasından 16 ay sonra hazırlanabildi ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

10 Aralık 2019’da da AİHM, Kavala’nın tutukluluğunun devam etmemesi gerektiğine ve tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetti.

KAVALA CASUSLUK SUÇLAMASINI REDDETTİ

24 Haziran 2019’da başlayan yargılamanın altıncı duruşmasında Kavala ve diğer tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Ancak Osman Kavala, cezaevinden tahliye edilmeden Türk Ceza Kanunu (TCK) 309. maddeden, yani 11 Ekim 2019’da beraat ettiği suçlamadan yeniden tutuklandı.

Osman Kavala, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son davasında ABD’li akademisyen Henri Barkey ve Taksim Dayanışma’dan 16 kişi ile Beşiktaş kulübünün taraftar gruplarından Çarşı’dan 35 isimle birlikte başta 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' olmak üzere birçok suçlama nedeniyle yargılanıyor.

Bu dava kapsamında 'casusluk' ile suçlanan Osman Kavala, duruşmalarda bu iddiaları reddetti.

TÜRKİYE HAKKINDA İHLAL PROSEDÜRÜ BAŞLATILDI

Daha önce Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararının uygulanmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yaptığı toplantılarda Türkiye hakkında ‘‘ihlal prosedürü’’ başlattı.

Türkiye, Azerbaycan’dan sonra bu prosedürü tabi tutulan ikinci ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle yargılamalara katılmayacağını açıklayan Osman Kavala Gezi davasının 26 Kasım’daki ikinci duruşmasına katılmadı. Davanın üçüncü duruşması 17 Ocak'ta görülecek.