04 Tem 2017 13:55 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:33

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

- "Türkiye, Avrupa Birliği için ihtiyaçtır. Bunu zaman içerisinde görecekler. Bakın Suriye'deki hadiselerden dolayı göçleri önlemezsek, 3 milyon şu anda mülteci var, biz bakıyoruz. 25 milyar dolar harcadık şu ana kadar. Onlara bakmazsak Avrupa Birliği'nin hali perişan olurdu"- "İçme suyunda su...

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye, Avrupa Birliği için ihtiyaçtır. Bunu zaman içerisinde görecekler. Bakın Suriye'deki hadiselerden dolayı göçleri önlemezsek, 3 milyon şu anda mülteci var, biz bakıyoruz. 25 milyar dolar harcadık şu ana kadar. Onlara bakmazsak Avrupa Birliği'nin hali perişan olurdu." dedi.

Bakan Eroğlu, bir otelde düzenlenen "Akarçay, Batı Karadeniz ve Yeşilırmak Havzaları AB Projesi" açılış toplantısında yaptığı konuşmada, nehir havzalarının yönetiminin çok önemli olduğunu ve proje kapsamında üç havzada çalışmaların yapılacağını bildirdi.

Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün çok önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan Eroğlu, Avrupa Birliği (AB) ile ileri derece arıtılmış suları bir derece daha arıtarak sulamada kullanılmasına yönelik yeni bir projenin başlatıldığına değindi.

Eroğlu, Bakanlıkça kurulan "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"nda hali hazırda bir milyondan fazla bitki türünün kaydedildiğini belirtti.

- "Türkiye, Avrupa Birliği için önemli bir güçtür"

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin dünyanın en ileri biyolojik içme suyu arıtma tesislerini kurmayı başardığını vurgulayarak, tüm vatandaşların çevreyi ve suyu koruması gerektiğini ifade etti.

Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde AB ile çevre faslının açılması sürecini anımsatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çevre faslını Avrupa Birliği istediği için yapmıyoruz, vatandaşımıza daha iyi, sağlıklı bir ortam ve gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye bırakmak için yapıyoruz. Tabii Avrupa Birliği'nin bizi alacağı falan yok herhalde. Burada Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı var. Bizi habire oyalayıp duruyorlar. Neticede bizden çok geri olan ülkeler alındı. Şu anda Türkiye dünya ekonomisinde 16'ıncı sırada, muazzam bir mesafe kat etti. Türkiye, Avrupa Birliği için ihtiyaçtır. Bunu zaman içerisinde görecekler. Bakın Suriye'deki hadiselerden dolayı göçleri önlemezsek, 3 milyon şu anda mülteci var, biz bakıyoruz. 25 milyar dolar harcadık şu ana kadar. Onlara bakmazsak Avrupa Birliği'nin hali perişan olurdu."

Eroğlu, normal nüfusu 65 bin olan Kilis'teki mülteci sayısının 165 bin olduğunu belirterek, "Avrupa'da bir şehre, Helsinki'nin nüfusu kadar, 500 bin kişi gelse acaba oradaki alt yapı çalışmaları ne olur düşünebiliyor musunuz? Avrupa Birliği'nin bunu da bir dikkate alması kanaatindeyim. Dolayısıyla Türkiye hakikaten Avrupa Birliği için önemli bir güçtür." değerlendirmesinde bulundu.

Kilis'in geleceğe dönük su ihtiyacının karşılanmasına ilişkin önemli çalışmalar yapıldığına değinen Eroğlu, şehirdeki Suriyeli çocukların eğitimine ilişkin de uygulamaların yürütüldüğünü ifade etti. Eroğlu, "Avrupa Birliği destek verse de vermese de biz somunumuzu böler ve onlarla birlikte paylaşırız." dedi.

- "Fit olsunlar, birazını oraya göndersinler"

Dünyada 2 milyardan fazla insanın sağlıklı suya erişemediğini belirten Eroğlu, Sudan'da şu anda su ve yiyeceğin bulunmadığına işaret etti.

Bu durum karşısında kendini ağlamamak için zor tuttuğunu aktaran Eroğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Gelişmiş ülkelerin çöpe attığı yiyecekler bile onlara yeter, artar. Obezlik artıyor. Bırakın fit olsunlar, birazını oraya göndersinler diyorum. Bu yüzden biz de onlara su desteği veriyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon 750 bin Afrika'daki susuz insana su götürdük. Yeterli mi, değil. İnşallah Avrupa Birliği, gelişmiş ülkeler de cüzdanına el atar. Biraz da onlara bakarlar diye düşünüyorum."

- "Gereğini yapmazsanız gerekli ceza verilecek"

Bakan Eroğlu, su konusunda dünyada ilk üçe giren Türkiye'de dünyanın en yüksek barajlarını yaptıklarını ve ülkemizin en ileri içme suyu arıtma tesislerini yapacak gücünün bulunduğunu bildirdi. Eroğlu, ülkemizde içme suyuna erişim oranının yüzde 100 olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin su ihtiyacını karşılamak üzere dünyada ilk olan deniz içinden askılı boruda su iletimini sağlayan "Su Temin Projesi"ni de hayata geçirdiklerini anımsatan Eroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İçme suyunda, su temini konusunda bir sıkıntı yok. Ancak burada belediyeler, alt yapı çalışmalarını tamamlamamız lazım. Su kaçakları çok fazla. Geçenlerde su kaçaklarıyla ilgili bir sempozyumda da ifade ettim. Bazı yerlerde yüzde 40-50 hatta yüzde 60 su kaçağı var. Olmaz böyle bir şey. Suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Su zengini değiliz. Dolayısıyla israf etme hakkımız yok. Bu konuda zaten yönetmelik çıkardık. Kusura bakmasın belediyeler, gereğini yapmazsanız gerekli ceza verilecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği belediyelerin başarı kriterleri arasında bu konunun da bulunduğunun altını çizen Eroğlu, belediyelerin su kaçaklarını azaltarak suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini vurguladı.

- "Oraları yeniden ağaçlandıracağız"

Bakan Eroğlu, açılışı gerçekleştirilen projenin mutlaka iyi bir şekilde uygulanması gerektiğini belirterek, "Bir suyu kirletmek çok kolay. Ama temizlemek çok zor. Bunu da herkes bilsin." dedi.

Eroğlu, Ergene Nehri'nin 4 milyar lira gibi önemli bir bütçeyle temizleneceğini, bütün nehirlerin temizlenmesine yönelik de çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Orman yangınlarına yönelik de açıklamalarda bulanan Eroğlu, "Şu anda Antalya'da 106 yılın en sıcak günlerini geçtiğimiz cumartesi günü yaşadık. Orman teşkilatı sıcaklığa rağmen gece-gündüz faaliyette. Hepsini kontrol altına aldı. Allah'a şükür. Oraları yeniden ağaçlandıracağız." ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, konuşmasının sonunda suyun, ormanın ve toprağın korunmasının herkesin görevi olduğunu belirterek projenin başarılı olması temennisinde bulundu.

Toplantıda, İspanya Krallığı Türkiye Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, AB Delegasyonu Müsteşarı François Begeot ile Bakanlık Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların sonunda katılımcılar birlikte fotoğraf çektirdi.