Ölüm villalarında skandal gerçek… Fazladan 36 villa yapılmış!
MedyaRadar, Büyükçekmece’deki ölüm villaları dosyasını açıyor. Orta mesafe İSKİ Koruma Havzası’nda olan arazide fazladan 36 villanın yapıldığı ortaya çıktı. Bir villanın 60 milyon liraya satıldığı projede, fazladan yapılan 36 villayla oluşan rant tam 2 milyar 160 milyon lira olarak hesaplandı.
Tarih yaprakları 15 Eylül 2011’i gösteriyordu. Mali polis bir şafak operasyonuyla Büyükçekmece Belediyesi’ne operasyon düzenledi. İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, Eresin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bircan Eresin gözaltına alındı. Eresin Life Center isimli ikiz rezidansın ruhsatının belediye tarafından geçmişe dönük düzenlenip harçlarının ruhsat alındıktan sonra ödendiği ortaya çıkıyordu. Sak ve Eresin savcılık sorgularının ardından tutuklandı. Bu olaydan tam 13 yıl sonra dejavu yaşandı. Sak bu defa Gül İnşaat’ın kurucu başkanı Ali Gül ile birlikte tutuklandı. Belediye Başkanı Hasan Akgün ve çevresi olayın siyasi bir operasyon olduğuna inansa da gerçekler MeyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün özel haberinde...
PROJE GÖL HAVZASINDA KALIYOR
Büyükçekmece Karaağaç Mahallesi’nde yapımına geçtiğimiz yıl başlanan Dört Mevsim İstanbul isimli projedeki 37 villanın tamamen kaçak olduğu ortaya çıktı. Projenin yapıldığı yer göl havzasında orta mesafeli koruma alanında kalıyor. 13 Haziran 2003 onay tarihli Büyükçekmece Göl Havzası 1/1000 ölçekli uygulama imar planına göre 2500 metrekarelik alana ancak bir tane yapının yapılmasına izin veriliyor.
NE KADAR YAPILACAKTI NE KADAR YAPILDI?
191 bin 315 metrekare alan büyüklüğüne sahip 113 ada 6 parsel 2003 onay tarihli uygulama imar planına göre 76 villa yapılması gerekirken 106 villa yapılmış ve kat irtifakı kuruldu. Parsele fazladan 30 villa yapıldı. 67 bin 172 metrekarelik alana sahip olan 115 ada 4 parsele ise normalde 26 villa yapılması gerekiyordu. Ancak belediye tarafından bu parselde 32 villa yapılarak kat irtifakı kuruldu. İSKİ Havza Yönetmeliği gereği 4 Mevsim İstanbul projesinin her iki parselde 102 adet yapılması gerekirken 36 adet fazladan villa yapıldığı tespit edildi.
72 MİLYON DOLARLIK RANT!
Tanesinin 60 milyon liradan satılan villaların fazladan yapılan 36’sının toplamda 2 milyar 160 milyon (72 milyon dolar) TL olarak hesaplandı. Yolsuzluk ve Haksızlıkla Mücadele Derneği, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün hakkında yeni bir suç duyurusunda bulunacak. Dernek Başkanı Ece Soysev MedyaRadar’a, ‘Her ne kadar burada bir tane bile Hasan Akgün imzası olmasa da onun onayı olmadan bu projenin yapılması imkansızdır. Burada organize bir imar yolsuzluğu var. Normalde mimari proje belediye tarafından onaylanmadan önce İSKİ’ye gönderilmesi gerekiyordu. Ancak bunların hiçbiri olmamıştır. Burada organize bir imar yolsuzluğu bulunuyor. Başta Büyükçekmece Belediyesi’ni 30 yıldır yöneten Hasan Akgün olmak üzere tüm sorumlular hakkında dava açacağız’ şeklinde açıklama yaptı.
ZEMİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI YAPILMAMIŞ!
Bilirkişiler İnşaat Yüksek Mühendisi Ümit Şafak ve Dr. 11 Ağustos 2011 tarihinde yapılan inceleme sonunda hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:
Eskice Mahallesi 113 ada 6 parsel ve 115 ada 4 parseldeki Gül İnşaat’ına ait şantiyelere bilirkişi olarak gidildi. Temellerde makine ile gözlem kazısı yapılarak projelerdeki enjeksiyon ile zemin iyileştirme imalatının yapılıp yapılmadığı araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda villaların temel altlarında düşey enjeksiyon ile zemin iyileştirme çalışmalarının yapılmadığı ve projesine uyulmadığı tespit edilmiştir.
ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER