Okur Temsilcisi'nden Hürriyet'e 'Amerikan bayraklı İnönü' tepkisi! Merak etmek yeterliydi...
İsmet İnönü'nün eski bir fotoğrafını gösteren Erdoğan, İnönü'nün elinde ABD bayrağı salladığını iddia etmişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü eleştirmişti. İnönü'nün eski bir fotoğrafını gösteren Erdoğan, İnönü'nün elinde ABD bayrağı salladığını iddia etmişti. Çok geçmeden gerçek ortaya çıkmış, İnönü ABD ve Türkiye'nin temsilcilerinin katıldığı toplantıda aynı anda ABD ve Türk bayrağını salladığı ifade edilmişti.
Bu gerçeğe rağmen Hürriyet gazetesinin olayı "Amerikan bayraklı İnönü" diyerek haberleştirmesi, fotoğrafın gerçeğini aktarmaması eleştirilere neden olmuştu.
O MANŞETİ MAHKUM ETTİ
Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ise, konıuyla ilgili olarak dikkat çeken bir yazı yazdı. Bildirici, Erdoğan'ın sözlerinin bir haber değeri taşıdığını, ancak bu sözlerin eleştiriden ziyade bir suçlamayı barındırdığını ifade ederek, konuyu araştırmayan gazetesine eleştiri yöneltti.
Bildirici, "Bereket sosyal medya var. İnönü’nün ABD ve Türkiye bayraklarını birlikte tuttuğunu gösteren ikinci fotoğraf, saat 17.30 sıralarından itibaren sosyal medyada paylaşılmaya başlanmıştı" derken, "Gerçek o akşam böylece açığa çıktığına göre Erdoğan’ın sözleri ve gösterdiği İnönü fotoğrafı, en azından İnönü’nün elindeki Türk bayrağının da göründüğü ikinci fotoğraf ile birlikte yayımlanmalı; CHP’lilerin itirazlarına da yer verilmeliydi. Nesnel ve tarafsız gazeteciliğin gereği buydu" diye belirtti.
Bildirici ayrıca, haberin eksik ve yanıltıcı olduğunu da ifade etti.
Faruk Bildirici'nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
"Eksik haberlere son örnek, Hürriyet’in 9 Ekim’de manşetten verdiği 'Amerikan bayraklı İnönü' fotoğrafıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsmet İnönü’nün fotoğrafını göstererek '...elindeki bayrak, dikkat edin Türk bayrağı değil. Elindeki bayrak Amerika' demesi elbette haber.
Fakat bu eleştiriden öte bir suçlamaydı. Eski bir cumhurbaşkanına böyle bir suçlama yöneltilince gazetecilik refleksi hemen araştırılmasını gerektirirdi. Araştırılınca da bu fotoğrafın ABD Başkan Yardımcısı Johnson’un 27 Ağustos 1962’deki Ankara ziyaretinde çekildiği, İnönü’nün elinde iki bayrağı birlikte tuttuğu bilgisine ulaşılabilirdi. Zaten Erdoğan’ın -daha sonra kabul ettiği gibi- kameralara gösterdiği fotoğrafta İnönü’nün elinde iki çubuk olduğu belliydi. Merak etmek, şüphelenmek yeterliydi.
Bereket sosyal medya var. İnönü’nün ABD ve Türkiye bayraklarını birlikte tuttuğunu gösteren ikinci fotoğraf, saat 17.30 sıralarından itibaren sosyal medyada paylaşılmaya başlanmıştı.
Gerçek o akşam böylece açığa çıktığına göre Erdoğan’ın sözleri ve gösterdiği İnönü fotoğrafı, en azından İnönü’nün elindeki Türk bayrağının da göründüğü ikinci fotoğraf ile birlikte yayımlanmalı; CHP’lilerin itirazlarına da yer verilmeliydi. Nesnel ve tarafsız gazeteciliğin gereği buydu. Sadece Erdoğan’ın suçlamasını ve gösterdiği fotoğrafı içeren haber –çok sayıda okurun da dikkat çektiği ve protesto ettiği gibi- eksikti, yanıltıcıydı. Elbette kasıtlı değil, CHP yöneticilerinin paylaşımlarının farkedilmemesinden kaynaklanmış bu durum.
Ayrıca IMF borçlanmalarının ne zaman başladığı, ‘Marshall Yardımı’nın ne olduğu, hangi dönemde yoğunlaştığı da bilgi kutucukları halinde yazılmalıydı.
Bereket ertesi gün birinci sayfadan 'Elinde Türk bayrağı da var' haberi fotoğraflı olarak yayımlandı da yanlış bir ölçüde telafi edilmeye çalışıldı."