Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının 'Aydın'lık yüzü

Takvimler 28 Haziran 1933’ü gösteriyordu. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk Ankara'da kendi ismini taşıyan Atatürk Lisesi'ni ziyaret ediyordu. Atatürk, henüz öğrenci olan Aydın ismindeki gençle konuşurken hiç kimse onun ileride ismi gibi aydın ve aydınlık olacağından haberdar değildi.

Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının 'Aydın'lık yüzü - Sayfa 1

28 Haziran 1933'te Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, yaveri Salih Bozok ve Milletvekili Reşit Galip ile birlikte Ankara Atatürk Lisesi'ne bir ziyarette bulunmuştu. Her şeyden habersiz öğrenciler büyük sevinç yaşamış ve heyecanla ulu önderin konuşmasını dinlemişti. Atatürk ise başarılarıyla kendini etkileyecek olan Aydın ismindeki öğrenciyle farklı bir bağ kuracaktı. Okulun en başarılı öğrencilerinden olan Aydın, sorduğu sorulara verdiği cevaplarla Mustafa Kemal’i çok etkilemişti. Aydın’ın Atatürk Lisesi’nden ordinaryüs profesörlüğe ve oradan da bugün cüzdanlarda yerini alan banknotlara uzanan hikayesi bir hayli etkileyici.

18
Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının 'Aydın'lık yüzü - Sayfa 2

ATATÜRK’TEN AYDIN’A DEVLET BURSU

Öğrenciler mezun olmadan önce bir bitirme sınavlarında komisyon karşısındaydı. O gün okulu ziyarete gelen Atatürk de komisyona katılmıştı. Aydın Sayılı diğer öğrencilere oranla komisyon karşısında çok daha uzun süre kalmıştı. Atatürk Aydın'la konuşuyordu, ona sorular soruyor Aydın da çok güzel cevaplar veriyordu. Atatürk sınava tabi tuttuğu bu gençten çok etkilenmiş ve ismi gibi aydın olacağını orada anlamıştı.

28
Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının 'Aydın'lık yüzü - Sayfa 3

Atatürk çok etkilendiği Aydın’ın yeni kurulan Cumhuriyet’in göz bebeği olan gençlerinden biri olduğunu biliyordu. Kendisiyle birlikte okula gelen milletvekili Reşit Galip’e dönerek Aydın Sayılı’nın çok zeki bir öğrenci olduğunu dile getirdi. Atatürk, Reşit Galip’e Aydın için“Kendisini yurt dışına tahsile yollayalım” demişti. Aydın için bu okulu bitirip başarılı bir bilim insanı olmasına açılan kapıydı. Hem bilim dünyası hem de yepyeni Cumhuriyet başarılı gençten çok şey bekliyordu.

38
Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının 'Aydın'lık yüzü - Sayfa 4

AYDIN SAYILI’NIN EĞİTİM HAYATI

2 Mayıs 1913’te İstanbul’da dünyaya gelen Aydın Sayılı, İlköğrenimini İstanbul’da ortaöğrenimi ise hayatını değiştiren Atatürk ile karşılaşacağı Ankara’da tamamlamıştı. Ankara Atatürk Lisesi’nde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in kendisin tabi tuttuğu sınavda başarılı olması bir sonraki gün Aydın’ın makama çağrılmasını sağlamıştı. Aydın oraya gittiğindeyse bizzat Atatürk tarafından yazılmış olan gurur mektubu kendisine verildi. Mektupta yazdığına göre başarılı genç, Atatürk’ün isteği ve devlet bursuyla yurt dışına gönderilecekti.

48