25 Eki 2011 17:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

ODA TV DAVAYI KAZANDI! ADALET BAKANLIĞI MAHKUM OLDU!

Gazeteci Müyesser Yıldız, Ergenekon iddianamesinde, "özel telefon konuşmalarının yayınlandığı" gerekçesiyle Savcı Öz'e açtığı davayı kazandı...

Gazeteci Yıldız, Ergenekon iddianamesinde, "özel telefon konuşmalarının yayınlandığı" gerekçesiyle Savcı Öz’e açtığı davayı kazandı; tazminatı değişen yasa gereği bakanlık ödeyecek.

OdaTV davasından tutuklu yargılanan Gazeteci Müyesser Yıldız, dönemin Ergenekon davası Savcısı Zekeriya Öz’e karşı açtığı davayı kazandı. Yıldız, Adalet Bakanlığı’ndan dört bin TL tazminat alacak.
Birinci Ergenekon davasında sanık olmadığı halde, Fatma Sibel Yüksek’le yaptığı telefon görüşmeleri iddianameye giren Yıldız, üç yıl önce Savcı Öz aleyhine "özel hayatın gizliliğini ihlalden" dava açmıştı.

Yıldız’ın avukatı Nebi Doğan, bianet’e yaptığı açıklamada, bu konuşmaların iddianameye konulmasından dolayı savcıya ve konuşmaları yayınlayan Sabah ile Zaman gazetelerine dava açtıklarını söyledi.

Sabah ve Zaman’a açılan davaların her ikisi de yerel mahkemece reddedilmişti. Yargıtay bu kararları "Yıldız’a tazminat verilmelidir" şeklindeki kararıyla bozdu. Sabah gazetesi davasında dosya ikinci kez Yargıtay’a gitti, karar değişmedi.

Doğan, "Yargıtay üyelerinin değişmesinin ardından Zaman gazetesinin, dosyanın tekrar Yargıtay’a yollanması yönündeki talebinin kabul edildiğini, Yargıtay’ın da yerel mahkemenin kararını onayarak davayı düşürdüğünü" söyledi. doğan, "Aynı davada iki farklı karar verilmesi, hukuk garabetidir" dedi.

Yıldız, Ergenekon iddianamesinde yer alan telefon görüşmeleri ve kimlik bilgilerini "sanık ya da şüpheli" olmadığı halde deşifre ettiğini söylediği Öz’e açtığı tazminat davasının ikinci duruşmasından iki gün sonra, 3 Mart’ta yapılan OdaTV operasyonuyla gözaltına alınmış, 7 Mart’ta tutuklanmıştı.

OdaTV iddianamesine de dava açılabilir

2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 93. maddesine, 6110. Sayılı kanunla yapılan ve 4 Şubat’ta yürürlüğe giren değişiklikle, şu ibare eklendi: "Hâkim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili olarak yaptıkları işlem, yürüttükleri faaliyet veya verdikleri her türlü kararlar nedeniyle; ancak Devlet aleyhine tazminat davası açılabilir; kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk sebeplerine dayanılarak da olsa hâkim veya savcı aleyhine tazminat davası açılamaz."

Bu değişikliğin ardından, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yıldız’ın talebini kabul ederek, Adalet Bakanlığı’nın davaya eklenmesine karar verdi.

Bugün (25 Ekim) görülen duruşmada, Adalet Bakanlığını temsilen duruşmaya katılan Hazine Avukatı, dava şartları bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesini, bu kabul edilmediği takdirde dosyanın Yargıtay’a gönderilmesini talep etti.


Duruşmada söz alan Yıldız ise şunları söyledi: "Bir önceki duruşmadan bu yana geçen üç ay içinde çok önemli gelişmeler oldu. Ben, OdaTV davasından tutukluyum. Hakkımda açılan ceza davasında hazırlanan iddianamede birinci suç delili, açmış olduğum bu davadır."

Mahkeme, bakanlığın, Yıldız’a 4 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Dosya Yargıtay’a yollandı.

Avukat Doğan, Yıldız’ın yargılandığı OdaTV davasının iddianamesinde de aynı konuşmaların yer aldığını, bunlar sebebiyle de ayrı bir dava açmayı planladıklarını ifade etti. Doğan, "İddianamenin eklerine yayın yasağı konulmasını istemiştik, bu konuşmaların ’özel hayatın gizliliğini ihlal olduğu’ mahkeme kararıyla sabit. Yine tazminat hakkımızın doğacağını mahkemeye bir dilekçeyle ilettik, yanıt bekliyoruz" diye konuştu.



(Bianet)