11 Haz 2012 14:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:46

O ELEŞTİREYE GELEN YANITI YAYINLADI!

Hürriyet okur temsilcisi köşesinde eleştiridiği Basın İlan Kurumu'ndan gelen yanıtı yayınladı.

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, köşesinde geçen hafta yazdığı bir yazıdaki eleştirilere gelen cevabı köşesinde yayınladı.

Bildirici Basın İlan’dan yanıt başlığı ile yayınladığı yazısında BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın yanıtını okurlarıyla paylaştı.

İşte Faruk Bildirici'nin verdiği o yanıt

Basın İlan Kurumu’nun başlattığı yerel medya operasyonundan söz etmiştim geçen hafta. Kamu ilanlarının dağıtılmasından sorumlu Basın İlan’ın, yerel gazetelerin birleştirilmesine ve Samsun’da gazetelerin taciz, tecavüz, cinayet ve trafik kazası gibi haberleri üçüncü sayfada yayımlamama kararı almasına öncülük etmesini yanlış bulduğumu aktarmıştım. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, o yazıdaki eleştirileri yanıtladı:
“Samsun’da bazı yerel ve bölgesel gazetelerin aldığı kararı olumlu karşılıyoruz. 51 yıldan bu yana basın sektörümüzün önemli aktörlerinden Basın İlan Kurumu tarafsız bir kurumdur. Görüş belirtmemizden kimse rahatsızlık duymamalı, sansür olarak kabul etmemeli. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, diğer cemiyetler, Basın Konseyi ve uluslararası basın örgütleri kriterlerinin ülkemizde uygulanmasından yanayız. Basın alanında en özgür ülke ne kadar özgürse biz de o kadar özgür olmak istiyoruz, bunu savunuyoruz. Hiç kimsenin eline, beynine pranga vurulmasın ama birtakım düzenlemeler de yapılsın. Bunları hep birlikte tartışalım. Tartışmak zenginliktir.

Türkiye’de yerel medyanın nitelik ve etkinliğinin arttırılması çalışmalarında Erzurum ve Afyonkarahisar gazeteleri öncülük etmiştir. Bu iki ilde gazeteler kapatılmamış kendi iradeleriyle birleşerek yerel basındaki değişim ve dönüşüm sürecine önemli bir katkı sağlamışlardır.

Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç, İzmir’de yaptığı konuşmada dozer operatörünün bile gazete çalışanı gibi gösterildiğini söyleyerek sadece resmi ilan almak gayesiyle çıkan, asıl amacı gazetecilik yapmak olmayanları işaret etmişti. Bir tarafta ‘naylon’ tabir edilen gazeteler var, diğer tarafta yaygın süreli basın standartlarında çıkan yerel gazetelerimiz var. Dolayısıyla gazete sayısının çok olması değil, niteliği önemli. Gazetelerin birleşmesi ilan ve reklam pastasını büyütecek, güçlü kadrolarla habercilik yapmalarını sağlayacaktır.”