Gündem
02 Eki 2024 07:21 Son Güncelleme: 02 Eki 2024 07:21

Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay çıkışı! 'Bana kalsa çözümü kolay…'

Meclisin açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili soru yöneltildi. Kurtulmuş, “Şimdi benim tutumum meseleyi değiştiriyor olsa meselenin çözümü kolay” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclisin açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, bir gazetecinin, ‘Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşünülmesi gündem oldu geçen dönem. Yeni dönemde bu konuya ilişkin meclisin tutumu nasıl olacak?’ sorusu karşılığında şunları söyledi:

“Şimdi benim tutumum meseleyi değiştiriyor olsa meselenin çözümü kolay. Bunu arkadaşlarımız söylüyor da. Bunu bir televizyon programında da bunu söyledim. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nın ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin herhangi bir şekilde kendisini bir mahkeme yerine koyarak tutuklu ya da hükümlü bir sanığı, salıverme yetkisi yoktur. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin anayasadan bahsediyoruz, Türkiye’de yüksek yargı organları dahil bütün anayasal kurumların yetkilerini görev ve sorumluluklarını yeniden gözden geçirme yetkisi vardır.

Bunu karıştırmamak lazım. Yani bizim bir şey istiyor olmamız ya da herhangi bir arkadaşımızın bir şeyi istiyor olması başka bir şey. Ama bunun yasal zemininin mevcut olup, olmadığı da başka bir şey.

Yani burada kesinleşmiş bir yargı hukuku karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kendisini yargı yerine koyarak herhangi bir şahsı zaten bırakabilme şahsın hükümlülüğünü ya da tutukluluğunu ortadan kaldırabilme imkanı yoktur. Böyle bir gücü yoktur. Ama dediğim gibi; gerekirse yüksek yargı organlarının fonksiyonlarını yeniden gözden geçirir meclis.”