Polemik & Kulis
13 Ara 2010 14:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:52

NTV TARİH'TEN MURAT BARDAKÇI'YA OSMANLICA DERSİ VE ''MAHREM'' BELGELER!

NTV Tarih'in Kasım ayı sayısında yer alan bir belgeyi kendisinin 2005'te yayımladığını yazan Habertürk yazarı Murat Bardakçı'ya NTV Tarih'den sert yanıt.

NTV Tarih dergisi ile bir süre önce polemiğe giren Habertürk yazarı Bardakçı’ya yanıt derginin Genel Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü’den geldi.

Murat Bardakçı’ya Osmanlıca dersi ve “mahrem” belgeler

NTV Tarih’in geçen sayısında yer alan bir belgeyi kendisinin 2005’te yayımladığını söyleyen Murat Bardakçı, dergimizi hedef alan yazısına “Tarihî rötar” başlığı atmış ve bizi “Amerika’yı yeniden keşfetmekle” suçlamıştı. NTVT konuyla ilgili yazıda, bu belgenin Bardakçı’nın 2008 sonunda yazdığı Talât Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi adlı kitabında yer aldığını belirtmiş ve kendisinin sıklıkla tekrarladığı, “ilk defa ben buldum, ilk defa ben yayımladım, dünyayı sarstım” türünden biçimsizliklere pek tabii kapılmamıştı.
Derya Tulga’nın hazırladığı dosyayla birlikte, Türk okurları “ilk defa” bu belgenin resmî halini gördü; bunun Talat Paşa’ya ait şahsi bir evrak-ı metruke olmadığını anladı; Türk heyetinin bu belgeyi Lozan’a taşıdığını ve belgenin ne ifade ettiğini öğrendi.
Kalite ve gazetecilik açısından problemli olsa da, tarihin popülerleşmesinde hiç de fena sayılmayacak işler yapan Bardakçı, programında 31 Mart İsyanı’nı bastıran Mahmut Şevket Paşa’nın ses kaydı diye, dönemin plak şirketinin daha sonra yaptığı bir seslendirmeyi dünya prömiyeri olarak sunan, “Anzac’lar 100 Türk esiri diri diri yaktılar” diye asılsız manşetler atan, halen yayımladığı tarih ilavesinde, internet ortamında yıllardır gezinen bayat yazıları kullanan ve bu anlamda “ilklerin adamı” olan bir meslektaşımızdır.
Bize yönelik “birkaç konu önerisi” başlığıyla yazdığı sözümona ironik cümleler aşağıdaki gibi olunca, kendisinin temel tarih bilgisi hakkında da şüpheye kapıldık: “Amerika’yı Christofer Colombus adında bir denizci keşfetmişti”, “Fatih Sultan Mehmed meğerse hayatta değilmiş”, “Bilinmeyen bir belge: Tanzimat Fermanı” yahut “Kanunî’nin Fransa Kralı’na yazdığı mektup” gibisinden hiç bilinmeyen konuları ele almaları gerekir...” Bardakçı’nın Christopher Columbus’un adını yanlış yazması basit bir hatadır. Fakat aklınca yaptığı malumu ilam listesine Columbus’un Amerika’yı keşfettiğini eklemesi, Vikinglerin ve Çinlilerin yeni kıtaya (üstelik anakaraya) 1492’ten yıllarca önce ayak bastığını bilmemesini nasıl yorumlayacağız?
Geçen sayımızda yayımlanan tehcir belgelerinin üzerinde, kurşun kalemle iki ayrı yerde düşülmüş bir not olduğunu ve ikisinde de “mahremdir” yazdığını belirtmiştik. Murat Bardakçı, kelimenin tarafımızdan yanlış okunduğunu ve aslında “muharrerdir” (yazılmış, yazıya geçirilmiş) olduğunu defalarca söyledi, yazdı. NTV Tarih kendisinin kelimeyi daha iyi okuyabilmesi, okurların da şüphede kalmaması için, bu kelimeyi büyüterek yeniden yayımladı.