21 Mar 2010 12:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:10

NEDEN BİZ SENDEN DAHA FAZLA VERGİ VERİYORUZ YEĞEN! SANATÇILAR KAZAN KALDIRDI!

Futbolculardan iki kat daha fazla vergi veren sanatçılar kazan kaldırdı.

Futbolculardan maksimum yüzde 15, kendilerinden ise yüzde 35’e varan vergi alınmasına tepki gösteren sanatçılar eyleme hazırlanıyor
Sinema ve film sektöründe aldıkları yüksek ücretlerle gündeme gelen sanatçılar, vergi politikasından şikayetçi. Referans gazetesinin haberine göre, kağıtta görülen ücretin ancak yüzde 30’unu alabildiklerini söyleyen oyuncular, futbolculara uygulanan vergi sisteminden yararlanmak istiyor. İşte sanat dünyasının ünlülerinden vergi isyanını dile getiren açıklamalar:

HALİL ERGÜN (Oyuncu): Bu yıl 200 bin TL civarında vergi vereceğim. Anlaştığımız ücrete bağlı yüzde 35 -40 arasında vergi kesiliyor benden. Özel defter olduğu için her giderimizi de gösteremiyoruz. Muhasebecim Beyoğlu’daki pek çok işyerinden daha fazla vergi verdiğimi söyledi.

JANSET (Oyuncu): En çok oyuncuların aldığı paranın konu edilmesine kızıyorum. Kenan İmirzalıoğlu 60 bin TL alıyor ama avukatı, danışmanı, vergisi, menajeri, malzemecisi var. Bedeli varsa karşılığı da olacak. Sektörde 7 gün çalışma var ama garanti yok, sigorta yok. Bu işin çözülmesi oyunculara bakıyor. 90 dakikalık dizi yap. Kendini köle olarak sat, sonra ’bizi çok çalıştırdılar’ de. Bu olmaz. Güzel popolarını kaldırıp sendikaya üye olsunlar.

MUSTAFA ALTIOKLAR (Yapımcı-yönetmen): 1 milyon dolarınız var ve film çekeceksiniz. Daha filme başlamadan canınız yanıyor. Paranızın yüzde 20’si yani 200 bin doları stopaj ve KDV’ye gidiyor. Sinema ya da dizi filmlerde KDV oranı ’sanat’ değil ’eğlence’ başlığı altında hesaplanıyor. Bu nedenle vergi oranı çok yükseliyor. Fransa’da bu oran yüzde 3.

FARUK TURGUT (Yapımcı-Gold film): Kazandığımız paranın yüzde 25’i otomatik olarak vergiye gidiyor. Bir dizide mesela 100 liralık oyuncunuz varsa, bunun maliyeti ortalama 140 liraya çıkıyor.

Sektörde kim ne kadar alıyor?

* As oyuncu: 30-45 bin

* Orta derece: 3-10 bin

* Alt kategori: 1.5-3 bin

* Figürasyon: 30 (günlük)

* Diyalog figürasyon: 250-500 (günlük)

* Senarist: 12-15 bin

* Yönetmen: 10-15 bin

* Görüntü yönetmeni: 5 bin

* Sanat yönetmeni: 3 bin

* Set ekibi: 2-3 bin (4-5 kişi paylaşıyor)

* Işık şefi: 1500

* Prodüksiyon ekibi: 4-5 bin (4-5 kişi paylaşıyor)

DipNOT

Birinci lig oyuncuları yüzde 15, ikinci lig oyuncuları yüzde 10 vergi veriyor

ETİKETLER
#sanatçılar #vergi