09 Ara 2014 11:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Necmi Tanyolaç ölümünün 1. yılında anıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları devam ediyor.

27 Kasım 2013 tarihinde vefat eden TGC ve Basın Senatosu Önceki Başkanlarından Necmi Tanyolaç, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 13.’sünde anıldı. Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, TGC Bizim Gazete Yazarı Ateş Nesin, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ile Necmi Tanyolaç’ın çocukları Nedim Tanyolaç ve Nedret Tanyolaç Öztokat’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Necmi Tanyolaç ölümünün 1. yılında anıldı - Resim : 1

Moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı toplantıda; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç ve spor yazarı Atilla Gökçe Necmi Tanyolaç’ı çeşitli yönleriyle anlattılar.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Basına akreditasyon, yayın yasağı, sözlü hedef gösterme, tehdit etme gibi davranışların giderek tırmandığı bir dönemde yaşıyoruz. Son zamanlarda her kaybedilen maçtan sonra teknik direktörlerin spor basınını suçlamak gibi bir alışkanlık sergilediğini görüyoruz. TGC olarak bu davranışlarla ilgili kınama yayınladık. TGC Önceki Başkanlarımızdan Necmi Tanyolaç da spor gazeteciliğinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan ustalarımızın başında geliyor. Görev yaptığı dönemde Basın Müzesi’nin Huzurevi’nin kurulmasında büyük çaba göstermiş. Mesleki dayanışmanın simgesi olan Bayram gazetelerinin çıkarılmasını engelleme girişimlerine karşı mücadele vermiş.”

BAŞKAN OLCAYTO: NECMİ TANYOLAÇ ÇOK YÖNLÜ BİRİYDİ

TGC Başkanı Turgay Olcayto, konuşmasında Necmi Tanyolaç’ın çok yönlü bir gazeteci olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

“Necmi Tanyolaç, her zaman son derece şık ve bakımlıydı. Gazeteci olarak bizlere örnek bir ustaydı. Etrafına sevgi dağıtan bir başkandı. Çok yönlü biriydi. Yaşamı seven, çok zarif bir insandı. Necmi Tanyolaç’ı spor muhabiri, spor yazarı olarak biliyoruz. Oysa çok işlek, çok iyi bir kalemi vardı. Gözcü Gazetesi’nde köşesinde nefis fıkralar yazıyordu. Yazılarını sürekli izliyordum. Deniz tutkusunu da zaman zaman anlatan, martılardan söz eden yazıları vardı. Necmi ağabey bu spor telaşı içinde keşke bu güzel öykü, deneme yazarlığını bırakmasaydı. TGC yönetim Kurulu’nun sadece başkanları değil yönetimleri de adeta birbirlerinden el alırlar. Siyasetle hiç içli dışlı olmazlar. Necmi ağabeyin de Nezih ağabeyin de Cemiyet’in en güç zamanlarında ekonomik kaynak bulma çabaları oldu. .Onları bu bakımdan da minnetle anıyorum.”

ORHAN ERİNÇ: BAYRAM GAZETESİ İÇİN MÜCADELE VERDİ

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç ise Necmi Tanyolaç’ın mesleki dayanışmanın simgesi isimlerden biri olduğunu belirterek söyle konuştu:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’na 1973 yılında girdim. 19 yıl, Necmi ağabey ile çalışma olanağı buldum. Necmi ağabey, bizim için meslek dayanışmasının önde gelen simgelerinden biriydi. Türk sporuna yön veren bir ustamız olması da ayrı bir özelliğiydi. Necmi ağabey için ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi’nin en talihsiz başkanlarından biriydi’ demek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bazı meslektaşlarımız arasında Bayram Gazetesi düşmanlığı söz konusuydu. İlk Bayram Gazetesi sonlandırma girişimi Günaydın tarafından yapılmıştı. 1975 Ayrıntılı Haber adıyla bir gazeteyi yayına soktular. O zaman, Necmi ağabey başta olmak üzere; hem yasaya aykırı gazetenin toplatılması hem de kamu davası açılması için önemli çabalar harcandı. İletişim Fakültesi öğrencilerine önerim Bayram Gazetesi’nin yasaklanması konusunda 1975-1992 yıllarına ait mahkeme kararlarını incelesinler. Çok önemli sonuçlara ulaşacaklar. Necmi ağabey, öncelikle bir halk adamıydı. Yaşam sevincini herkese ulaştırmaya çalışır, moral bozukluğuna izin vermemek için elinden gelen her türlü çabayı gösterirdi. Necmi ağabeyin özellikle Türk Sanat Müziği konusunda da uzmanlığa yakın bilgisinin olduğunu söylemek mümkün. “

ATİLLA GÖKÇE: SÜTUNUMU NECMİ TANYOLAÇ ARMAĞAN ETTİ

Spor yazarı Atilla Gökçe, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Necmi ağabey ile ben; kişisel hayatımın, meslek hayatımın, sosyal hayatımın en parlak, en üretken, en heyecanlı, en kargaşalı, en eğlenceli günlerini yaşadım. Necmi ağabey benim hayatımda gördüğüm en heyecanlı gazeteciydi. Makine gibi hiç bitmek bilmeyen enerjisine hiçbirimizin enerjisi yetmezdi. Benim hayatımda önemli izler bıraktı. Bugün ben hala Çarşamba günleri yayınlanan ‘Tribün’ diye bir köşeye sahibim. Bu tribünü bana 1979-1980 sezonunda Necmi Tanyolaç armağan etti. Onu hiç mahçup etmemek için bana açtığı köşeyi her zaman en iyi şekilde doldurmaya çalıştım. Necmi ağabey, gençlere sonuna kadar yol açardı. Yokuşları, merdivenlerin basamak sayısını azaltırdı. Sabahları erken kalkardı. Uyumadan günü devirdiği günlere tanığım. Onun anısının önünde dünya görüşlerine bağlı kalmaya çalışarak minnetlerimi, saygılarımı sunuyorum. İstanbul’daki iletişim fakültelerinin amfilerinin birine ya da araştırma enstitülerinden birine Necmi Tanyolaç’ın ismi verilirse ustamızın adı yaşar”

NEDRET TANYOLAÇ ÖZTOKAT: BABAM TUTKU İNSANIYDI

Necmi Tanyolaç’ın kızı Nedret Tanyolaç Öztokat, duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Babam bir tutku insanıydı. Mesleğe büyük bir tutkusu vardı. Mesleğine, spor basınına büyük bir hizmet etmişti. Meslek dayanışmasını çok önemsemişti. Balık tutkusu, doğa tutkusu bir de dost tutkusu vardı. O dönemin ilişkileri, dostlukları başkaydı. Başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere babamın ve bizim her zaman yanımızda olduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim.”

ORHAN AYHAN: OLAĞANÜSTÜ HABER TAKİPÇİSİYDİ

Toplantıya katılan TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan ise toplantıda “Necmi ağabeyinin olağanüstü haber takipçiliği vardı. Yazdığımız yazıları baştan aşağı dikkatlice okur, düzeltir, haber heyecanı hiçbir zaman yitirmezdi” diye konuştu. Toplantıda konuşan Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ise “Necmi Çok esprili bir insandı. Herkese moral verirdi” dedi.

NECMİ TANYOLAÇ KİMDİR?

1928 yılında İskeçe'de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Mesleğe; 1950 yılında Zaman Gazetesi'nde adliye muhabiri olarak başladı. Son Posta, Milliyet, Tercüman, Güneş gazetelerinde çalıştı. Yazarlık ve spor yönetmenliği görevlerinde bulundu. Meydan, Gözcü ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. "Arka Pencere", "Taçsız Kral", "8.15 Vapuru" ve “Martılı Kahve” kitapları yayımlandı. Spor ansiklopedisi yayınlayan kurulun yöneticisiydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1969-1976 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve 1977-1991 yılları arasında da Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Necmi Tanyolaç, 1992 yılı Mart ayında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Başkanlığı’na seçildi. Hizmet süresinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne değerli katkılarda bulunan ve basın özgürlüğünün yaygınlaşması için çaba harcayan Necmi Tanyolaç’ın Basın Müzesi ile Darıca Huzurevi'nin kurulmasında büyük emeği geçti. 2001 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünü alan ilk TGC Başkanı oldu. TGC Basın Senatosu Başkanlık görevini yürüttü. TSYD'nin kurucu üyesi olan Necmi Tanyolaç, iki dönem bu kuruluşun Genel Başkanlığını yürüttü.TGC ve TSYD'den 20 ödülü bulunan Tanyolaç, Basın Şeref Kartı sahibi ve iki çocuk babasıydı. 27 Kasım 2013’de İstanbul’da vefat etti.

MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI

TGC Meslekte iz bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor: Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarların isimleri ise şöyle:

1. Burhan Arpad/ çevirmen-yazar

2. Cevat Fehmi Başkut /gazeteci

3. Doğan Nadi/ Gazeteci-yazar

4. Faruk Nafiz Çamlıbel/ şair-yazar

5. Hrant Dink/ gazeteci

6. İlhan Selçuk ve karikatürist Turhan Selçuk

7. Niyazi Ahmet Banoğlu/ gazeteci, tarihçi, yazar

8. Oktay Akbal/gazeteci

9. Semih Balcıoğlu/ karikatürist

10. Şakir Süter/ Gazeteci

11. Uğur Mumcu/ gazeteci- yazar

12. Vasfiye Özkoçak/ gazeteci