Gündem
12 Eyl 2024 07:22 Son Güncelleme: 12 Eyl 2024 07:24

Ne memuru alkol bey! Depremzedelerle eğlendiler…

Kahramanmaraş’ta hazırladıkları raporlarla onlarca kişinin ölümüne neden olan müteahhitleri ve iş insanlarını aklayan bilirkişiler rahat durmuyor. Bir ay önce ‘İşlerimizin yoğunluğuyla çekiliyoruz’ diye dilekçe sunan bilirkişiler şimdi de ‘Sehven başvurduk’ diyerek bir önceki dilekçelerinin dikkate alınmamasını istediler. Tuba Erdemoğlu, ‘Resmen bizimle dalga geçiyorlar’ dedi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 6 Şubat depreminin adeta yerle bir ettiği Kahramanmaraş’ta devam eden davalarda yaşanan bilirkişi skandalları bitmek bilmiyor. Ezgi Apartmanı dahil, 33 dosyada bilirkişilik yapan Prof. Dr. Turgay Coşgun, Doç. Dr. Cihan Öner, Prof. Dr. Mücteba Uysal, Prof. Dr. Barış Sayın ve Hakkı Ekşi geçtiğimiz günlerde mahkemelere ‘İşlerimizin yoğunluğu ve aldığımız tehditlerden dolayı bilirkişilikten çekiliyoruz’ dilekçesi vermişlerdi. Aynı bilirkişiler 4 eylül 2024 tarihinde bu defa ‘Sehven çekildik’ diye dilekçe sundular. Bilirkişilerin bu dilekçesine Saitbey Sitesi’nde yakınlarını kaybedenler isyan ettiler.

HAZIRLADIKLARI RAPORLA TAHLİYE GELDİ

Prof’. Dr. Turgay Coşgun, Doç. Dr. Cihan Öner, Prof. Dr. Mücteba Uysal, Prof. Dr. Barış Sayın ve Hakkı Eşki, 44 kişinin hayatını kaybettiği Saitbey Sitesi’yle ilgili hazırladıkları raporda sadece sitenin müteahhidi Hasan Çam asli kusurlu bulundu. Şantiye şefleri Murat Kaş ve Halil İbrahim Us ile sanıklar Sehay Yapı Denetim firma yetkilisi Halil Yıldız ile uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın için ise “Görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğinin kesin nitelikte söylenemeyeceği, bu nedenle de teknik açıdan herhangi bir kusur atf edilemeyeceği, görüş ve kanaatine varıldığı” ifade edildi. Raporun ardında Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Temmuz’da yapı denetim firması yetkilisi Halil Yıldız ile uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi.

İŞLERİMİZİN YOĞUNLUĞU İLE ÇEKİLİYORUZ!

Hazırladıkları raporda firari sanıkları anladıkları gerekçesiyle tepkilerim odağı haline gelen bilirkişiler 12 Ağustos 2024 tarihinde Kahramanmaraş 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe vererek bilirkişilikten çekildiklerini açıkladılar. Dilekçede özetle, “İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne bugüne kadar takdire şayan raporlar veren kurul üyeleri ve çalıştıkları kurumlar hedef gösterildi. Kurul üyeleri iftira ve hakaretlere maruz bırakılmıştır. Heyet üyeleri, çalıştıkları kurumlar ve aileleri hedef gösterildi. Doktora, yüksek lisans ve lisans derslerimizin fazlalığı, öğrenci sayısının yüksekliği ve idari görevler ile bilim kurulu üyeliklerinden ötürü de bilirkişilik görevini süresi içerisinde yerine getiremeyeceğimiz anlaşılmıştır. Tüm bilirkişilik görevlerimizden affımızı diler, gereğinin yapılmasını arz ve talep ederiz” dediler.

NE ÇEKİLMESİ HAKİM BEY!

4 Eylül 2024 aynı mahkemeye bir dilekçe daha gönderen bilirkişiler, ‘Yanlışlıkla çekildik’ dediler. Dilekçede özetle, şu ifadeler yer aldı:

‘’Yanlışlıkla çekildiklerini dosyadan heyetimizce UYAP sisteminde teslim edilen bilirkişi raporlarına yönelik olmak üzere 13/08/2023 tarihli dilekçede detaylandıran süreçler meydana gelmiş ve heyetimiz gerekçelendirilen nedenlerden ötürü, başka mahkeme kalemleri dahil, yeni yapılan tüm görevlendirmelerden çekilme kararı alarak, çekilme dilekçelerini UYAP sisteminde yüklemeye başlamıştır. Yaklaşık 30'dan fazla dava dosyasından çekilme dilekçelerinin UYAP sistemine yüklenmesi aşamasında, bu dava dosyasına (2023/181 E), 15.07.2023 tarihinde heyet raporunun yüklenmesine karşın, adli tatil ve talimat kalemi işlemlerinin süreçleri nedeniyle UYAP sisteminin, rapor yüklenmesine karşın, heyetimize halen açık olarak bırakılması ve çekilen dosya sayısının fazlalığı nedeniyle, heyetimiz sehven olacak şekilde 2023/181E sayılı dosyaya da aynı içerikli çekilme dilekçesini sunmuştur. 13.08.2023 tarihli ve çekilme talepli dilekçenin yüce mahkemenize sehven gönderildiğini ve iş bu dilekçenin mahkemenizin sözlü talebi doğrultusunda hazırlandığını bildirir gereğini saygılarımızla arz ederiz."

KALANLARI DA ÖLDÜRMEYE NİYETLİLER!

Saitbey Sitesi’nde yakınlarını kaybeden depremzedeler dilekçeye isyan ettiler. Depremde babası Hasan, annesi Hatice, kardeşi Sudenaz ve dedesi Ökkeş Çayırcı'yı kaybeden Tuba Erdemoğlu, MedyaRadar’a, ‘’Depremde hayatta kalanları bu kişilerin yaptıkları yüzünden ölecekler. Aramızda ‘Keşke depremde ölseydik de bunları görmeseydik’ diyenler var. Artık yeter. Vicdanları yaralayanlara da bir yaptırım uygulanmalı. Adeta bizimle dalga geçiyorlar. 44 kişinin öldüğü bir apartmanla ilgili rapor hazırlıyorsun. Senin hazırladığın raporla tahliyeler oluyor. Tahliyelerden sonra ‘Çekiliyoruz’ diyorsunuz, sonra da ‘Yanlışlıkla oldu’ diye bir dilekçe sunuyorsunuz. Artık bir vicdansızlığınızı daha kaldırmaya halimiz kalmadı’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.