Ne dediyse hepsi çıktı! Filmin içinde ABD ile Rusya var: 'İnsan eliyle yaratılan kâbus'
Bilim kurgu sineması gerek geçmişte gerekse de günümüzde sıklıkla gelecekte olabilecek senaryoları ele alır. Tabii ki bu durum oldukça olağan. Ancak bazı filmler, izleyici de ‘Gerçekten bu sadece bir film mi? Nasıl bunu öngörebildiler?’ şeklinde soru işaretleri uyandırırlar. İşte 1961 yapımı 'The Day the Earth Caught Fire' (Dünyanın Yandığı Gün) filmi de bu türde önemli bir örnek olarak öne çıkıyor. Peki, bu film gerçekten günümüzü tahmin etmiş olabilir mi?
Milliyet'ten Melike Sarıkaya'nın haberine göre, 1961 yapımı İngiliz bilim kurgu filmi The Day the Earth Caught Fire (Dünyanın Yandığı Gün), aslında o dönemin en büyük tehditlerinden biri olan nükleer savaş korkusunu konu ediniyor. Filmde, Amerika ve Rusya'nın eş zamanlı nükleer bombalar patlatması sonucu Dünya'nın ekseni kayar ve gezegen, güneşe daha fazla yaklaşarak ekstrem sıcaklıklara maruz kalır.
Bu kurgusal felaket, günümüz dünyasında art arda kırılan sıcaklık rekorları ve küresel ısınma gerçeğiyle ise oldukça dikkat çekici bir benzerlik taşıyor. Filmdeki karakterlerin kriz karşısındaki tutumları ve toplumların felaketle başa çıkma çabası da bugün yaşanılan iklim krizine dair önemli bir yansıma sunuyor. Bu da izleyicilere şu soruyu sorduruyor: 'Bu film, günümüzü gerçekten öngörmüş müydü?'
1961'DE ÖNGÖRDÜ, ÇAĞIN EN BÜYÜK SORUNU
'The Day the Earth Caught Fire', 1961 yılında İngiltere'de çekilmiş bir bilim kurgu filmidir. Val Guest'in yönettiği bu film, Soğuk Savaş döneminde çekilmiş ve Amerika ile Sovyetler Birliği'nin eş zamanlı nükleer denemeler yapması sonucu yaşanan nükleer patlamalar sonucu Dünya'nın ekseninin kaymasını, sonrasında yaşananları konu alıyor.
Bu kayma, Dünya'nın Güneş’e yaklaşmasına neden olur ve ekstrem sıcaklıklar ortaya çıkar. Aslında ana tema, o dönemin gündem konularından birisi olan nükleer savaş korkusuna bir gönderme olsa da eksen kayması sonrasında yaşanan ekstrem hava koşullarını, günümüz sorunları olan küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilişkilendirmek mümkün.