NATO PA 62. Genel Kurulu
-Hollanda Raportör Vekili Knip:- "Sığınmacılara olan sorumluluğumuzu yerine getirelim. Sığınmacılar aslında politikalar uygun bir şekilde yapılandırılırsa, bir külfet değil, bir değer kazandıracak varlık olabilir"- "DEAŞ artık toprak kaybediyor. Bu yüzden Avrupa'da daha tehlikeli hale...
İSTANBUL (AA) - Hollanda Raportör Vekili Menno Knip, sığınmacılara olan sorumluluğun yerine getirilmesi çağrısında bulunarak, "Sığınmacılar aslında politikalar uygun bir şekilde yapılandırılırsa, bir külfet değil, bir değer kazandıracak varlık olabilir." dedi.
Hollanda Raportör Vekili Knip, TBMM'nin ev sahipliğinde, Anadolu Ajansı'nın fotoğraf sağlayıcısı olduğu NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Ekonomi ve Güvenlik Komitesi" toplantısında "Göçmen Krizinin Ekonomik ve Güvenliğe ilişkin Sonuçları" başlıklı oturumda konuştu.
Burada yaptığı konuşmada Transatlantik Ekonomik İlişkiler Alt Komitesi Taslak Raporunu sunan Knip, Türkiye'den denizi geçerek Avrupa'ya gelen Suriyelilerin sayısının azaldığını, Avrupalı yetkililerin caydırıcılığı artırmak için sığınmacıları geri göndermeye başladığını dile getirdi.
Knip, kampların anlaşmanın imzalandığı tarihtekinden 3 kat daha fazla nüfusa sahip olduğuna işaret ederek, Yunanistan'ın bu konuda çok büyük etki altında kaldığını, buraya destek gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin vizesiz Avrupa seyahati getirilmezse bu anlaşmayı iptal edeceğini açıkladığını anımsatan Knip, AB'nin de Türkiye'nin terörle mücadele kanunu değiştirmesi karşılığında Türkiye'ye vize serbestisi getireceğini söylediğini hatırlattı.
Knip,sığınmacıların son dönemde gerçekleşen terör saldırılarına bulaştığına dair herhangi bir kanıt olmadığının görüldüğünü ifade etti. Knip, Avrupa'da gerçekleşen terör saldırılarının büyük ölçüde Avrupa vatandaşı olan kişiler tarafından gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Yani mülteciler aslında bir güvenlik endişesi kaynağı değiller." dedi.
- "Yerinden edilen vatandaşların evlerine dönebilmeleri için çabalamalıyız"
Menno Knip, kontrolsüz sınırlar, yetersiz göç, entegrasyon politikaları, yetersiz güvenlik önlemleri ve koordinasyon eksikliklerinin AB'nin en önemli güvenlik sorunlarından olduğunu bildirdi.
DEAŞ'ın artık toprak kaybettiğini, bu yüzden de Avrupa'da daha tehlikeli hale gelebileceğinden endişe edildiğini işaret eden Knip, şunları kaydetti:
"Raporda neler yapılabileceğine yönelik tavsiyeler de var. Göç krizinin çözülmesi, uluslararası camianın uzun vadeli taahhütte bulunmasını gerektirecek. Çünkü bu sorun, çok kısa zamanda ortadan kalkmayacak. Mutlaka Suriye ve Irak'taki çatışmalara son verilmesi için baskı yapmalıyız ve yerinden edilen vatandaşların evlerine dönebilmeleri için çabalamalıyız. Tabi ki Irak'ta siyasi bir çözümün getirilebileceği gibi bir iyimserlik var ama Suriye'deki durum daha da karmaşık. Ülke içindeki çatışmaların devam edeceğinden endişe ediliyor."
- "Daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye hazırlıklı olmamız gerek"
Knip, Batılı ülkeler ve uluslararası camianın tüm üyelerinin Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye desteklerini artırmaları gerektiğini söyledi.
Herkesin dayanışma göstermesi ve gelecek aylarda daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Knip, bunun herkesin sorumluluğu olduğunu kaydetti.
Knip, mülteci ve göçmenlerin ülkelere girişinin mümkün kılınması, entegre olma, iş bulma ve çalışma fırsatlarının kendilerine tanınması gerektiğini dile getirdi.
Mikro kredilerin yeni gelen sığınmacılara sağlanması ve onlarının girişimcilik ruhunun teşvik edilmesinin bu noktada önemli olduğunu vurgulayan Knip, "Sığınmacılara olan sorumluluğumuzu yerine getirelim. Sığınmacılar aslında politikalar uygun bir şekilde yapılandırılırsa, bir külfet değil, bir değer kazandıracak varlık olabilir." şeklinde konuştu.