Gündem
17 Eyl 2024 12:55 Son Güncelleme: 17 Eyl 2024 13:01

Narin'in yengesi ve iki kuzeni adliyede

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan tutuklu Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran ile iki akrabası Ş.K. ve İ.Ķ. adliyeye sevk edildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Narin'in diş kalıbının alınmasının ceset deforme olduğu için alınmasının mümkün olmadığı aktararak; 'Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil. Çünkü dişler dökülmüş' ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan, 19 gün sonra dere yatağında, çuval içerisinde ve üzeri taş ve çalılıklarla kapatılmış cesedi bulunan Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sürüyor.

Ek gözaltı süresinin dolması nedeniyle yenge Hediye Güran jandarmadaki sorgusunun ardından dün adliyeye sevk edildi.

Hediye Güran'ın adliyedeki işlemleri devam ederken sahte ihbar nedeniyle gözaaltına alınan ve Narin’in yakınları olduğu öğrenilen İ.K. ile Ş.K’nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.

İşlemlerin ardından şüpheliler de adliyeye sevk edildi.

Soruşturma kapsamında, otomobilinde Narin'e ait DNA izleri bulunan amcası Salim Güran, cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar, Narin’in annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

Amcaya soruldu: Jandarmayı neden dinledin?
Olay günü Van’da olan Narin’in amcası Fuat Güran, bir gün sonra köye geldi. Narin’in arama çalışmalarıyla ilgili Jandarma ekipleri Fuat Güran hakkında önemli bir tutanak tuttu. Jandarma ekiplerinin tutanağında; Narin’i arama çalışmalarıyla ilgili ekiplerin birbirleriyle konuştuğu sırada, Fuat Güran’ın personele gizlice yaklaşarak konuşulanları dinlemeye çalıştığı yer aldı. Bu tutanak soruşturma dosyasına konuldu.

Sahte ihbar ve yangın
Soruşturma kapmasında, Narin ile ilgili gelen yanıltıcı ihbarlar arasında Fuat Güran’ın da ihbarda bulunduğu; Narin ile ilgili başka köyün ismi verilerek kolluk ekiplerini yanıltmaya çalıştığı öğrenildi. İfadesi alınan şüpheliye çıkan yangınla ilgili de soru soruldu.

Detaylı ifade
Gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede “Suç delillerini yok etmek” suçlamasıyla tutuklanan Fuat Güran’ın, savcılıktaki detaylı ifadesi şöyle:

"Ben hatırladığım kadarıyla 03/07/2024 tarihinde Van ilinin bir köyünde çalışmak için 15-16 kişiyle birlikte gitmiştim. 21/08/2024 tarihinde sabah erken saatlerde işimizi bitirmiştik. Biçerin bakımını ve temizliğini yapıyorduk. Öğle saatleriydi... Daha sonra römorkun çekisinde kırık olduğu için kaynatıcıya götürdüm ve işim bitene kadar saat baya geç olmuştu.

'Eşim aradı, Narin kayıp dedi'
Akşam saatlerinde Van merkezde, ailem için alışveriş yaptım. Hatırladığım kadarıyla 19.00-20.00 civarlarında yola çıktım. İşçisi bulunduğum kişilerin traktörü ile dönüyordum. Hatırladığım kadarıyla saat 20.30 sıralarında eşim Hediye Güran beni arayarak, 'Narin gözükmüyor, arıyoruz' dedi. Ben de hızlıca gelmeye çalıştım ancak traktör olduğu için yolculuk süresi uzun oldu.

Ben, 22/08/2024 günü saat 15.00-17.00 civarlarında köye varmıştım. Köye varınca evime uğradım. Evde sadece küçük çocuklarım Damla, Ecrin ve Mustafa vardı. Çocukların söylediği kadarıyla eşim Hediye ise Arif Güran'ın evindeymiş. Eşyaları eve bırakıp ben de hemen ağabeyim Arif'in evine gittim. Sonraki süreçte ben de yanlarında bulundum."

Yönlendirme ihbar da soruldu
"Yeğenim Narin kayıp olduğu süre içerisinde ben köyde herhangi bir şüpheli duruma rastlamadım. Herhangi bir duyum almadım" diyen Fuat Güran’a savcılık soru sormaya başladı.

Savcılık 28/08/2024 tarihinde verdiği ifadesinde "Narin şu köyde olabilir" diye söyleyen Güran’a bu yanıltma ihbarı sordu. Güran bu soruya, "Çarıklı'da olabileceği hususunu tahmin olarak söylemiştim; hatta diğer köyler olan Seni, Karakoç, Kankırte gibi çevre köylerde de olabileceğini söylemiştim ancak tutanakta sadece Çarıklı yazılmıştır" diye cevap verdi.