10 Tem 2012 21:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:54

MÜSLÜM GÜNDÜZ'ÜN KONUŞMASINA ''ÖZEL'' MUAMELE!

Müslüm Gündüz'ün özel bir televizyon kanalında yaptığı konuşma için Şişli Savcılığı 'ifade özgürlüğü', İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı 'terör örgütü propagandası' dedi

Aczimendi Lideri Müslüm Gündüz hakkında özel bir televizyon kanalında yaptığı konuşma nedeniyle özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz hafta iddianame düzenlendi. ‘Terör örgütü propagandası’ yapmak’ suçundan hakkında iddianame düzenlenen Gündüz’ün 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenildi. Ancak Gündüz’ün avukatı iddianamenin gönderildiği mahkemeye dilekçe sundu. Avukat, dilekçesinde özel yetkili mahkemeye gönderilen iddianame içeriğindeki televizyon programında sarf edilen sözlerle ilgili Şişli Savcılığı’nın daha önce soruşturma yürüttüğü ve takipsizlik kararı verdiği belirtti. Bu nedenle iddianamenin reddedilmesi gerektiğinin belirtildiği dilekçede, Aczimendilerin terör örgütü olduğuna yönelik herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığı da ifade edildi. İddianamenin gönderildiği mahkeme, avukatın sunduğu dilekçeyi incelemeye aldı.

ŞİŞLİ SAVCILIĞI: “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÇERÇEVESİNDE"

Avukatın dilekçesinin eklerinde yer alan belgelere göre, Gündüz’ün televizyondaki sözleri üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığınca “Halkı kanunları uymamaya tahrik", “ Atatürk ’ün hatırasına alanen hakaret" ve “halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme" suçları kapsamında soruşturma açıldı. Soruşturmada 23 Şubat 2011 tarihinde takipsizlik kararı verildi. Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı tarafından yazılan takipsizlik kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10/2 madde ve fıkrasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince yapılan yorumunda,düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız ve kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli sayılması gerektiği, bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğunun vurgulandığına dikkat çekildi. (dha)