17 Nis 2007 04:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:47

MÜMİN SEKMAN MAGAZİN ÜNLÜLERİNİ KIZDIRACAK!... SKANDAL YÖNETİMİNİN TEMELİ UÇKUR YÖNETİMİDİR!...

Ünlü simalarının yaşadığı skandalları yorumlayan Kişisel Gelişim Uzmanı ve yazar Mümin Sekman magazin dünyasını kızdıracak: Skandal yönetiminin temeli uçkur yönetimidir. Çünkü skandallar genelde uçkur meselesinden çıkıyor!..

Kişisel gelişimin Türkiye'deki öncüleri arasında yer alan ve başarı temalı kitaplarıyla tanınan Mümin Sekman ünlüler dünyasına ilişkin ilginç yorumlar yaptı. Hemen her gün başka bir skandalın patlak verdiği magazin dünyasını ve ünlülerin karıştıkları skandalları yönetebilme güçlerini analiz eden Sekman, "Türkiye'de ünlü olmak kolaylaştıkça, ünü yönetmek zorlaştı. Ünlüler skandalları ne inkar ne de itiraf edebiliyor. Tek bildikleri sitem etmek" diyor...

* Sizce ünlüler dünyasında neden bu kadar sık skandal çıkıyor? Sanat dünyasında her söylenmenin altında gizli bir övünme vardır. Ünlüler skandal haberlerini bir yandan istemezler ama bir yandan da gündemde olmak gizliden gizliye hoşlarına gider. Bu egosal bir durum. Ben okurların da skandaldan psikolojik çıkarı olduğunu düşünüyorum. 'Ünlülerin zaafı, sıradanların zaferidir' diye özetleniyor bu psikolojik fayda. Ünsüzler ünlülerde kendi zaaflarını gördüklerinde, suç ortaklığına dayalı bir yakınlık hissediyorlar.

NE İNKAR NE İTİRAF YALNIZCA SİTEM

* Skandalların ünlülerin kariyerlerine ne gibi zararları oluyor? Bir sanatçı çok çaba harcayıp iyi bir şey ürettiği halde, skandallardan gelen 'aldatan erkek' ya da 'yuva yıkan kadın' imajı yüzünden ürettiği işin beğenilmemesi en büyük bedel. İmajı yüzünden performansının görülmemesi en büyük ceza. Bir de ekonomik bedel var. Skandala bulaşanlara reklam anlaşmaları gelmez. Skandalın patlama anında yaşanan psikolojik çöküş de skandalın duygusal bedeli. 'Ben bittim mi' duygusu yaşıyorlar. Bana göre en büyük zarar, bütün zihin enerjilerini skandalla ilgili gelişmelere odaklamaktan işlerine konsantre olamıyorlar. Bu yüzden iyi eserler üretemiyor, kariyer patinajı yaşıyorlar.

* İsimleri skandallara karışan ünlüler genellikle nasıl davranıyorlar? İlk yaptıkları şey, 'ne inkar, ne itiraf, bu yalnızca sitem' taktiği. Skandal diş ağrısına benzer. İnkar, aspirin içip sorunu ertelemektir. Acı azdır ama uzun süre devam eder. İtiraf, dişçi koltuğunu oturup dişini çektirmektir. Acı yoğundur ama kısa sürer. Keskin sitem ise sadece küpüne zarar verir.

* Skandalı yönetmek için ne yapmalılar? En iyi skandal yönetimi, hiç skandal yaratmamaktır! Çünkü skandal yönetimiyle zararı biraz azaltabilirsiniz ama kâra geçemezsiniz. Bu nedenle skandalı yönetmek değil, kişinin kendisini yönetmesi daha iyidir. Bence skandal yönetiminin temeli uçkur yönetimidir çünkü Türkiye'de skandallar genelde uçkur meselesinden çıkar. Skandal günlerinde profesyonel bir dış göze ihtiyaç var. Sistematik bir program gerekiyor. İşin iki boyutu var; biri kitlelerin algısını yönetmek, ikincisi sanatçının algısını yönetmek. Sanatçının psikolojisini yönetmek daha önemli olabiliyor, çünkü panik yapıp skandalı büyütüyorlar.

ÜNÜ YÖNETMEK ZORLAŞIYOR

* Ünlü olmak çok mu zor? Ünlüler hep şöhretten şikayet edip duruyor... Ünlü olmak kolaylaştıkça, ünü yönetmek zorlaşıyor. Artık imajını değil, kendini yönetmek gerekiyor. İç disiplin ve iş disiplini çok önemli. Eskiden bir hatayı 5 milyon gazete okuru bilirdi, şimdi televizyon nedeniyle milyonlar anında öğreniyor. Bir de artık internet yüzünden geçmişinizdeki kötü haberler peşinizden geliyor. İnsanlar hatalarınızı anında öğreniyor. Konfüçyüs bu dönemde ünlü olsaydı ilkokul arkadaşları forum sitelerine yazdıklarıyla onun karizmasını çizebilirdi!