Röportaj
20 Nis 2008 10:02 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:03

MÜJDE AR'DAN ERDOĞAN'A AÇIK ÇAĞRI!.. 'BAŞBAKAN PROGRAMIMA GELSİN TATLI TATLI SIKIŞTIRIRIZ!..'

Pippa Bacca cinayeti sonrası Müjde Ar´ın "Arabesk" filminde gelinlikle tecavüze uğradığı sahne akıllara geldi. Sanatçı bunun unutulmaz yönetmen Ertem Eğilmez´in dehası olduğunu söylüyor: "Toplum öyle bir halde ki `Otostop çekenin başına bunlar gelir´

Müjde Ar´ı nasıl bilirsiniz? Şen şakrak, dobra, esprili, şıkır şıkır bir kadın... Peki ya karşınızda boncuk boncuk gözyaşı dökerse? Eliniz ayağınıza dolaşır. Benim de öyle oldu. Annesi Aysel Gürel`in ardından yası devam ediyor. Zaten hepi topu iki ay oldu, televizyondaki her iki programında da "mesleği gereği" kimsenin keyfini kaçırmıyor elbette. Ama belli ki çok acıyor canı. Eski fotoğrafları gösteriyor ama ne fotoğraflar! Birinde Müjde ve Mehtap Ar 10 yaşlarında ya var ya yoklar ve Aşık Veysel´in tepesindeler örneğin.
Şişli´de, çekimler sırasında kaldığı dairesinde buluşuyoruz. Asıl evi Sarıyer´de, orman içinde. Kendi eliyle diktiği 1500 akasyanın ortasında. Gittiğimizde iki kuaför haldır haldır saçını yapıyorlardı hâlâ. Meğerse Şişli´de elektrikler kesilmiş, o da kuafördekileri toplayıp evine getirmiş. Bir yandan da elinde ayna, makyaj yapmakta. Bu kadar rahat, kendinden bu kadar emin bir kadın Müjde Ar. Çok şeffaf, çok samimi... Öyle bir kadın ki o, yıllarca hiç görmesek de hep var olmayı başardı hayatımızda. Uzun bir aradan sonra çıkıp geldiğinde sanki dün görmüşüz kadar sıcaklıkla karşıladık. Şimdi de sık sık hayatımızda. Haftanın iki günü programdaysa diğer günleri gazete manşetlerinde. Müjde Ar bu tabii, sözüne ambargo koymaz hiçbir zaman. Bu söyleşide de pek koymadı.


İtalyan sanatçı Picca Bacca cinayeti hemen sizin "Arabesk" filminde gelinlikle tecavüze uğramanızı hatırlattı.
Ertem Eğilmez´in dehası bu. Ama toplum o halde ki, "Otostop çekersen başına bu gelir"e getirdiler. Evinde otur kadın, sana ne. Konuşamayan toplumun sonuçları... Bugün Türkiye´de korkunç bir ensest var. Ve bu insanlar bunu dile getiremiyorlar. Dile getiremeyen kız ilerde kocasını öldürüyor, erkek çocuksa gidip otostopçu kızı öldürüyor. Tecavüzün altında yatan şey, tecavüz edene yapılan şiddettir. İki kere iki dört.

Annenizi kaybedeli iki ay oldu. Nasıl geçti bu zaman?
Çok zor. Hayat devam ediyor diyorlar, etmiyor. Orada bir sayfa kapanıyor, hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını da biliyorsun. Hayat benim için Aysel´den önce ve Aysel´den sonra diye ikiye ayrıldı.

Çok sık konuşup görüşür müydünüz?
Çok sık konuşurduk ama görüşemezdik. Çünkü sigara yüzünden her dakika kavga ediyorduk. Evine gitmiyordum mesela. Kapısının önünden geçerken telefon açıyordum, "Sigara içmiyorsan geleyim" diyordum. "İçiyorum gel" diyordu o da... Son zamanlarda uyduruk, mentollü bir sigara bulmuştu. Belki de hastalığının farkındaydı, bırakmaya çalışıyordu.
"Annemin bana olan ilgisini gördükten sonra çocuk sahibi olmamaya karar verdim"

Hastalık onu korkuttu mu?
Hiç umursamadı. Sadece "Eğer kansersem bana söyleme. Hayatımda hiçbir değişiklik istemiyorum" dedi. Tedaviye giderken kapıda radyasyon onkolojisi diye yazıyordu, ben ona fizik tedavi diyordum. O levhaya hiç bakmadan giriyordu içeri. Orada şarkılar söylüyordu, herkesi güldürüyordu.
Son ana kadar çalıştı. Ölmeden bir gün öncesine kadar ayağıyla ritim tutup parça yazıyordu. Hiç bırakamadı hayatı. Onun için düşündüğümde annem genç öldü diyorum. Alışamadım yokluğuna. Akşamüstleri eve geç kalacağım vakit elim tefona gidiyor, annemi arayayım diyorum.

Haber verir miydiniz gecikeceğinizi?
Her dakika haber verirdim.

Evhamı devam ediyordu yani.
Ediyordu. Mesela benim şoförlüğüme çok g