Muhafazakâr medyada ayrılık! "Bana müsaade..." diyerek veda etti!
Sinema yazarı ve yönetmen Abdülhamit Güler, Diriliş Postası'ndaki yazılarına 'Bana müsaade...' diyerek son verdi.
Sinema yazarı ve yönetmen Abdühamit Güler, 5 yıldır köşe yazarlığı yaptığı Diriliş Postası'ndan ayrıldı.
"Bana müsaade..." başlıklı yazısıyla okurlarına son kez seslenen Güler, "Memlekette köşe yazmak zor mesele... Esasında kolay, mecra çok. Fekat hakkını vererek yapmak zor. Umuyorum ki hakkını verebilmişimdir" dedi.
İşte Güler'in veda yazısı:
Bu sayfada ilk yazıyı Nisan 2016’da kaleme almıştım. 5 yılı tamamlamak üzereyiz.
Dile kolay; 5 yıl...
Bu süre zarfında Türkiye’nin sinema ve kültür gündemine şahitlik edip, kişisel bakışıma da sizi şahit kılmaya çalıştım. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden seçimlere, Suriye meselesinden pandemiye kadar toplumsal ve küresel her meselenin kültürümüze ve sinemamıza yansımasını yorumlamaya çalıştım. 200’den fazla yazı neşretmişim. Hiç fena sayılmaz...
Memlekette köşe yazmak zor mesele... Esasında kolay, mecra çok. Fekat hakkını vererek yapmak zor. Umuyorum ki hakkını verebilmişimdir.
Bir dönem habercilik yapıp sinemanın üretim ve eğitim alanında da yer alarak sinema yazmak konusunda ısrarcı olmamın sebepleri var elbet. Öncelikle söz söyleme yetisine sahip herkesin dile getirmesi gereken hususlar var. Diğer taraftan, pek dile getirilmeyen konulara işaret edilmesi gerekiyor. Ve elbette hep söylense de tekrarlanması gereken çok şey oluyor. Dile getirmek de getirmemek de mesuliyet. Ağır bir yük aslında. Mümkün oldukça yükün altında kalmamaya çalıştım. Ne kadar başarabildiysem artık...
Bu süre zarfındaki yayın yönetmenlerimiz Hakan Albayrak ve Erem Şentürk’e teşekkürü borç bilirim. Genel Müdürümüz Orhan Pekçetin’e de minnettarım. Kurumun kurucusu ve sahibi ile bütün çalışanlarına da selam ediyorum. Herkes hakkını helal etsin. Benden yana varsa, helal olsun...
Sinema adına üretmeye ve söz söylemeye devam edeceğim.
Girişte (buradaki ilk yazımda) söylediğimi çıkışta da dile getirmek istiyorum...
Sinemanın temel sorunlarına çözüm olacak adımları köklü sonuçlar verecek şekilde oluşturmak gerekiyor. 5 yıl önce dağıtım sorunu, fon çeşitliliği ve devlet desteği üzerinden dile getirmeye çalıştığımız şeyler oran farklılığına rağmen devam ediyor. Sinema salonlarının kapalı olması sinema için bambaşka alanlara işaret etti. Ancak yeniden açıldığında dağıtım sorununu yeniden yaşamamız mümkün. Devlet desteği artarak devam ediyor ama çok çok daha fazla olmalı. Özel sektörün sinemayı desteklemesi, fon sağlaması noktasında yol açıcı düzenlemeler yapıldı. Ancak yetmiyor. Hakikaten köklü adımlar atılmalı.
5 yıl öncesinden farklı bir vurgu ile bitireyim...
Pandemi sonrası dijital platformlar hayatımıza çok daha fazla girdi. Bu, sinemanın yaşam alanında dönüşüme işaret ediyor. Dijital mecralar ihmal edilmemeli.
Vesselam...
ABDÜLHAMİT GÜLER KİMDİR?
Abdülhamit Güler, 1980’in Mart’ında Erzurum’da doğdu. 6 yaşında göçtüğü Bursa’da ilk ve orta öğrenimini tamamladı.
Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Atatürk Üniversitesi Erzurum MYO Radyo-Tv Yayıncılığı bölümünü bitirdi. Sonrasında Dikey Geçiş Sınavı ile aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Radyo Tv ve Sinema Bölümüne geçti, 2003’te bitirdiği okul sonrası İstanbul’da çalışmaya başladı.
Birçok medya kuruluşunda muhabir, editör, haber müdürü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Habercilik ile sinema çalışmalarını uzun yıllar birlikte yürüttü. Çeşitli kısa film, belgesel ve senaryo çalışmalarına imza attı. Sinema eleştirmenliğini uzun yıllardır sürdürüyor.
TRT için “28 Şubat Filmleri” projesinin yürüttü. Birçok sinema eğitimi projesinde koordinatör ve eğitmenlik yapan Güler, TVNETiçin 'Kitap Kokusu' programını hazırlayıp sundu.
Sivil Toplum çalışmalarına da katılan Abdulhamit Güler, Medya Sanat Merkezi’nin Genel Sekreterliği görevini yürütüyor.
Film ve Belgesel Çalışmaları
Askıda – Kısa Film (Görüntü Yönetmeni) 2016
Gezi Parkı Ayaklanması – Belgesel / TRT Haber (Yönetmen) 2015
28 Şubat – Belgesel / TRT Haber (Yönetmen) 2015
Babam, Hac ve Sürgün – Belgesel / TRT Arapça (Senarist-Yönetmen) 2015
Ruhumun Notaları – Belgesel / TRT Arapça (Senarist-Yönetmen) 2015
17-25 Aralık Darbe Girişimi – Belgesel / TRT Haber (Yönetmen) 2014
529 – Kısa Film (Senarist-Yönetmen)
Yoldaki Çığır: Sebilürreşad – Belgesel / TRT Belgesel (Yönetmen) 2011
Vatan Yasarı – Tv Filmi / TRT (Senarist) 2010
Basın-Medya Çalışmaları
A Haber – Gece Haber Sorumlusu / 2013-2015
Hilal Tv – Haber Müdürü / 2011-2013
Vakit Gazetesi - Muhabir / 2008-2010
Habertürk Tv – Editör / 2006-2007
Tv5 – Ana Haber Sorumlusu / 2005-2007
İstanbul Tv – Editör / 2003-2004