MONOCLE, DERGİLER TİRAJ VE REKLAM KAYBEDERKEN NASIL GLOBAL MARKA OLDU? İŞTE DERGİCİLİĞİ UÇURAN ADAM!
Modern seyyahlara hitap eden Monocle dergisinin tiraj ve reklam başarısının altında yatan şey ne? Derginin kurucusu Tyler Brule'nin ilkeleri neler? Mehveş Evin, Milliyet Cadde'de yazdı.
Monocle, dergilerin tiraj ve reklam kaybettiği bir dönemde, global bir marka olmayı nasıl başardı? Kurucusu Tyler Brûlénin deyimiyle her şeyi sponsorlu yaptı. Radyoculuğa ve perakendeciliğe de el attı
Monocle dergisi, iki yılı aşkın süredir yayınlanıyor ancak son zamanlarda Türklerin de ilgisini çekmeye başladı. Modern seyyahlara hitap eden dergi, aynı zamanda monolitik, beyaz, hayli seçkinci bir kültürün temsilcisi.
Ancak Monocleın başarısı, dergiciliğe getirdiği olağanüstü yenilikte değil: Övgüsüne mazhar olan şehir ve şirketlerden reklam alıyor. Mesela THYden övgüyle mi bahsetti, bir de bakıyorsunuz sonraki sayıda THY reklamı var. Üstelik bu ilanlar, dergiye özel tasarlandığı için daha bir albenili.
Monocleın akıllı işlerinden biri, her sayıda değme gezi dergisine taş çıkartacak özel sayı çıkarması. Araştırma adı altındaki bu bölüm, ülke veya söz konusu sektörün sponsorluğuyla, yani advertoryal olarak çıkıyor. Kimse de dönüp Yahu reklamını yaptığı şehri haber yapmak gazeteciliğe uyar mı? diye sorgulamıyor.
Sponsorsuz iş yapmam abi
Monocle, son sayısını modern İspanyanın ulusal marka, insan ve işleri ile finans, ulaşım, perakende, kültür ve turizm sektörlerine ayırmış. Ayrıca şehirler için hazırlanan dosyalara belediyeler şakır şakır ilan veriyor. Derginin şehir rehberleri o kadar detaycı, göze hitap eden ve hap biçimde hazırlandığından okuması zevkli.
Derginin kurucusu Tyler Brûlé, sponsorsuz iş yapmamaya yeminli. Independentta okuduğum bir röportajında, Ne yaparsak yapalım, ucunda bir sponsor ekleriz. Milyon şey yaratıp internette bedava vermemeye başından beri kararlıyım diyordu.
Brûlé dergiyi çıkarırken, Bu konseptle, böyle bir zamanda imkanı yok başarılı olamaz diye eleştirilmişti. Ancak kısa zamanda hem dünya çapında derginin satışı arttı, hem de yurtdışında ofisler kurdu. Yakında kendi radyo istasyonunu da kuracak. Asıl enteresan yanı, derginin kendi adını taşıyan bir dükkan markası yaratıp perakendeye de el atması. Düşünün, bugün bizde herhangi bir dergi markasını pazarlayacağı bir perakende işine girse ve eskaza para kazansa ne etik tartışması döner!
M logolu terlikler
Monocle Shop bir nevi küçük Muji olma yolunda. Londra ve Los Angelestan sonra Stockholmde de şube açtı. Sırada Toronto, Hong Kong ve Seul varmış. Bu dükkanda neler mi satıyor? Tasarım objeleri, seyahat ve plaj çantaları, müzik CDleri, aksesuarlar, posterler. Ayrıca ünlü markaların Monocle için özel ürünleri satılıyor: Blackberry için özel telefon kılıfları, Havaianasın M logolu terlikleri, Comme des Garçons mum ve parfümleri, Brandbookun ajandaları, Alain de Bottonun özel baskı kitapları.
Her şey, Tyler Brûlénin dergisinde pazarladığı yaşam stilinin bir parçası. Modern hayatta para harcayan kesimin en çok seyahat, alışveriş, tasarım, yeme-içme, eğlence ve şehir kültürüyle ilgilendiğini kavradığı için hepsini şık bir şekilde paketleyip sunmasını iyi biliyor.
Brûlé, 1994te savaş muhabirliği yapmış, son 20 yılda tam anlamıyla bir iş adamına dönüşmüş durumda. Başarısının sırrı gazetecilikte falan değil: Yoktan var etmenin, niş yakalamanın özellikle medya sektöründe çok zor olduğu bir dönemde, global bir marka yaratabilmesinde.
BRÛLÉ, EN ETKiN GAYLERDEN
- Kanadalı Tyler Brûléyi bir stil gurusu olarak tanıtan ilk dergisi, 1996da çıkardığı stil ve tasarım dergisi Wallpaper. Wallpaperı Time Warnera sattı ancak 2002ye kadar yayın yönetmenliğini sürdürdü.
- 1998de tasarım şirketi Winkmediayı (şimdiki adı Winkreative) kurdu.
- Monocleın haftalık podcastları iTunesdan indirilebiliyor. Markaların ticari
- Brûlénin havaalanı mimarisi ve havayolları üniforması takıntısı bazılarının sinirine dokunuyor. Tyler Brûlé olmak adında dalga geçen bir blog var.
- Eşcinselliğini açıklayan Brûlé, 2007de İngilterenin en etkin gaylerinden seçildi. Fakat, futbolcu babası onu evlatlıktan reddetti.
- Monocleın satış fiyatı 5 pound (Türkiyede 26 bin TL). Yılda 10 sayı yayınlanan derginin İngilteredeki bayii satışı 150 bin. 85 ülkede 12 bin abonesi var (2009). Bu rakam, 2008de 6 bindi.
- Monocle bir yılda satışını yüzde 22, ilan gelirini yüzde 18 artırdı.
- Londrada dokuz kişiyle başlayan ofiste şimdi 42 kişi çalışıyor. Tokyodan Bogotaya 13 yurtdışı temsilcisi var. (Temmuz 2009)
- Tyler, Monocleın yüzde 70 hissesine sahip. Geri kalanı İspanya, İsveç, Avustralya ve Japonyadaki geleneksel aile şirketlerine ait.
- Perakendeye girme fikri, derginin okularına özel fiyatla çanta sunmasıyla başlamış. 72 saatlik bir yolculukta, Up In The Airde George Clooney misali gerekli eşyaların sığabileceği çanta 5 bin adet satmış.
HAFTANIN GAZA GELENLERİ
İCLAL AYDIN: Eski kocanın tuzağına düştü. Bir başka deyişle haftanın Jawsı olup, Tuna Kiremitçi hakkında yıllardır sakladığı duygularını açık etti. Bildiğimiz kadarıyla Kiremitçi, fazlasını hak ediyordu, o da ayrı mesele!
OKTAY KAYNARCA: Ahmet Hakanın birikimi yok diye yazması üzerine öfke nöbetine tutuldu. Fırıldak Hakan, seviyesiz Hakan, Nişantaşı playboyu sözleriyle seviyesiz kavgalara bir yenisini ekledi.