01 Eki 2015 11:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

'MİT TIR'ları' davasında flaş karar!

Adana ve Hatay’da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada ilk duruşma Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yapıldı.

Dava öncesi sanıkların Yargıtay’a girişleri sırasında jandarma ekipleri, gazetelerin görüntü almasını engellemek için adeta etten duvar ördü. Yargılanan isimlerden Kurmay Albay Özkan Çokay Yargıtay binasına böyle geldi.

GİZLİLİK KARARI İDDİASI

MİT tırları davasına çok sayıda CHP milletvekili ve Avrupa Yargıçlasr Birliği üyeleri katıldı. Duruşma başlar başlamaz söz alan cumhuriyet savcısı gizlilik kararı alınmasını istedi. Oy birliğiyle davada gizlilik kararı alındı. Bu karar üzerine basın mensupları, milletvekilleri ve Avrupa Yargıçlar Birliği üyeleri dışarı çıkarıldı.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede sanıklar hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

NE OLMUŞTU...

Soruşturma kapsamında eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca tutuklanmıştı. Sanıklar hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermiş, Başsavcılık da dosyayı, "ilk derece mahkemesi" sıfatıyla yargılamayı yapacak Yargıtay 16. Ceza Dairesine iletmişti.

TIR’LAR DURDURULDUKTAN SONRA NELER YAŞANDI?

19 Ocak’ta MİT’e ait TIR’ların durdurulup, aranmasının ardından olay günü nöbetçi olan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca’nın özel yetkileri kaldırıldı. Ahmet Karaca Kayseri’ye geçici görevle atanırken, Takçı da Trabzon’a tayin edildi.

Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı. Daha sonraki günlerde Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. Trabzon’a atanan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, olayla ilgili olarak Başbakan RECEP TAYYİP ERDOĞAN ile bazı gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunarak, manevi tazminat davası açtı. Özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları ile bu statüdeki savcıların koruma görevini yapan 20 polise de görevden el çektirildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen casusluk soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan ve ifadesinin ardından serbest bırakılan Yüzbaşı Hakan Gençer geçen 10 Nisan’da, Astsubay Gültekin Menge de bir gün sonra getirildiği Adana’da çıkartıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Daha sonra avukatların itirazı üzerine bu askerler tutuklamadan 5 gün sonra tahliye edildi.

Adana Valiliği ise jandarmanın sorumluluk alanında daraltmaya gidip, kent merkezinden geçen transit yollar ile merkezin uzağındaki bazı köy ve mahallelerin sorumluluk alanını polise verdi. Bu düzenleme içinde MİT’e ait TIR’ların durdurulduğu Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu da polisin sorumluluk bölgesine geçti.