MİT, SABAH-ATV'Yİ ALAN ÇALIK GRUBU İLE İLGİLİ NASIL GÖRÜŞ BİLDİRDİ?..
Milli İstihbarat Teşkilatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Sabah-atv'nin müstakbel patronları için yaptığı araştırma nasıl sonuçlandı?
ATV ve Sabah´ın, Çalık grubuna satışı konusunda son viraja girildi. RTÜK Sabah-ATV ihalesini 7 Şubat Perşembe günü ele almayı kararlaştırdı. Bu arada Milli İstihbarat Teşkilatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Sabah-ATV´nin müstakbel yeni patronları hakkında yaptığı inceleme sonucu hazırladığı, Ulusal Güvenlik Belgesinde, `´Olumlu görüş´´ bildirdi.
Çalık-Turkuaz Grubu, ATV-Sabah ihalesine ilişkin olarak, Ulusal Güvenlik Belgesi başvurusunu 9 Ocak günü Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğüne yaptı. MİT ve Emniyet bu süre içinde grubun ortaklarıyla ilgili incelemede bulundu. 22 gün sonra da olumlu rapor verildi. Ulusal Güvenlik Belgesi için `´Ret´´ cevabı verildiği taktirde, bu cevap Başbakanlığa bildiriliyor. Olumlu görüş durumunda ise belge Başbakanlık tarafından RTÜK´e iletilmek üzere, şirket yönetimine teslim ediliyor.
UGB NEDİR ?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yapılan yönetmelik değişiklikleri ile, özel radyo ve televizyon şirketlerine "Ulusal Güvenlik Belgesi" adı altında bir belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bu belge Başbakanlık tarafından veriliyor. Ulusal Güvenlik Belgesine (UGB) ilişkin işlem ve çalışmalar, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Şirketler tarafından doldurulan formlar, şirket yetkilisince Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne bizzat sunuluyor. İki sayfalık Ulusal Güvenlik Soruşturma Formunda, şirketlerin ortakları, yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile sorumlu Müdürlerine ilişkin bilgilere yönelik sorular yer alıyor. Üye olunan derneklerden, kabahat türü ve trafik suçları hariç, herhangi bir suçtan para ya da hapis cezası olup olmadığı da soruluyor.
Radyo TV sahibi olmak isteyen şirketler bu forma, şirketin mali ve yapısal durumunu gösteren ticari sicil gazetesi ile bu konudaki diğer belgeler ekleyerek Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğüne veriyorlar. Bu belgeyi almak için yapılan başvuru sonrasında, devlet kurumlarınca yapılan incelemede, Radyo TV sahibi olacak kişilerin, şahsi durumlarının, ülke güvenliği açısından sakınca yaratıp yaratmadığı araştırılıyor.
29. MADDE TEREDDÜTÜ
RTÜK üyesi Şaban Sevinç, GAZETEPORT´a yaptığı açıklamada, 7 Şubat günü Sabah-ATV ihalesi konusunu ele alacaklarını belirterek, `´Dosyayı inceleyeceğiz. Turkuaz grubunun finans ve bankacılık sektörü ile, ilişkisi olup olmadığı incelenecek. Bir patronun eli, hem bankacılık, hem de finans sektöründe ise, bu yasamıza aykırılık teşkil eder. 29´uncu maddeye göre, bu durumda RTÜK´ün ihaleye onay vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Turkuvaz A.Ş´nin yapısını, bu açıdan inceleyeceğiz, ona göre değerlendirme yapacağız´´ dedi.
BKT VE ÇALIKBANK
Çalık Grubunun finans konusunda hem Türkiye´de hem de yurt dışında faaliyetleri var. Turkuaz ise ayrı bir şirket. Çalık Grubu, geçtiğimiz yıl Arnavutluk´un en büyük ikinci bankası Banka Kombetare Tregtare´nin (BKT) yüzde 60´ını satın aldı. BKT, Arnavutluk´ta yüzde 15,5 pazar payına sahip ve 36 şubesi ile ülkenin en büyük ikinci bankası konumunda. 60 milyon dolar öz kaynağı bulunan bankanın mevduat hacmi de 986 milyon doları buluyor. BKT´nin hisse dağılımı ise Çalık-Şeker Konsorsiyumu (Çalık Holding, Çalıkbank, Şekerbank yüzde 60),