17 Tem 2021 11:02 Son Güncelleme: 17 Tem 2021 14:12

MIP’den ‘kopya mühür’ iddialarına yalanlama! ‘Şirketimizin sorumluluğu yoktur…’

Mersin Limanı’nın işletmesini üstlenen MIP, uyuşturucu haberi ile ilgili çıkan ‘kopya mühür’ iddialarını reddederek, “Verilecek olan tüm mühür işlemleri Gümrük Memuru kontrolünde gerçekleştirilmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Dış Ticaret ve Gümrük Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın Mersin limanındaki ‘uyuşturucu trafiği’ ile ilgili ‘kopya mühür’ açıklamalarına yalanlama geldi. Mersin Limanı’nın işletmesini üstlenen Mersin International Port (MIP), “Liman içerisinde bulunan hiçbir konteynerin mührü Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı olmadan değiştirilemez, kırılamaz veya herhangi bir müdahaleye tabii tutulamaz. Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı doğrultusunda hizmet verilen veya verilecek olan tüm mühür işlemleri Gümrük Memuru kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Mühür sürecinde Şirketimizin herhangi bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

İşte Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından yapılan o açıklama:

“Şirketimiz; Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.(MIP), 11 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanmış olan İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereğince, tüm faaliyetlerini kanunlar çerçevesinde ilgili kamu kurumlarının gözetim ve denetiminde sürdürmektedir.

Güvenlik tehditlerini tespit etmek/değerlendirmek ve uluslararası ticarette kullanılan gemileri ve liman tesislerini etkileyen güvenlik tehditlerini önleyici önlemler almak amacı ile IMO’nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) ISPS (Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenliği) kuralları gereğince Mersin Limanı sınırlarında gerçekleştirilen her türlü yükleme / tahliye operasyonları, kapı giriş-çıkış operasyonları, gemi yanaşma/ayrılma veya yükleme/tahliye operasyonları, konteyner iç dolum/boşaltım hizmetleri ve diğer bütün terminal hizmetleri; Şirketimizin Güvenlik Birimi tarafından 559 adet kamera ile kesintisiz olarak 7/24 izlenmektedir. Ayrıca talepleri doğrultusunda Mersin Gümrük Müdürlüğü, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Gemi Kontrol Birimi, Mersin Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Kapılar Personelleri, Mersin Deniz Polisi, Mersin Limanı B Kapı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Binası CCTV Personelleri, Mersin Emniyet Müdürlüğü Liman Narkotik Büro Amirliği ve Ankara Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ile de bu görüntüler eş zamanlı olarak paylaşılmaktadır. Ayrıca Ankara Gümrük Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine 19 adet ilave dome kamera satın alınarak, yürürlüğe uygun şekilde belirlenen yerlere monte edilmiş ve tarafımızca alınan önlemlere ek olarak, şirketimizce izlenemeyecek şekilde işbu kameraların tüm kontrolleri kendilerine verilmiştir.

Bununla birlikte konu edildiği üzere, Limanımızın herhangi bir alanında kör nokta bulunmamakla birlikte, kanuni yükümlülüğümüz olan “30 günlük” kamera kayıtlarının depolanma süresi, Şirketimizin tüm paydaşlarına eksiksiz ve güvenilir hizmet sunabilmek amacıyla yapmış olduğu yatırımlar neticesinde “60 güne” çıkarılmıştır.

Benzer şekilde iddia edilen “kopya mühür” konusunun da Şirketimiz ile herhangi bir bağlantısı kesinlikle söz konusu değildir. Liman içerisinde bulunan hiçbir konteynerin mührü Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı olmadan değiştirilemez, kırılamaz veya herhangi bir müdahaleye tabii tutulamaz. Mersin Gümrük Müdürlüğü onayı doğrultusunda hizmet verilen veya verilecek olan tüm mühür işlemleri Gümrük Memuru kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Mühür sürecinde Şirketimizin herhangi bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.

Yukarıda yaptığımız, yasalara dayanan ve ispatlanabilir açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere Şirketimiz, 2007 yılından bu yana şeffaf ve hesap verebilir kurum kültürü doğrultusunda, tüm faaliyetlerini kanunlar çerçevesinde tam ve eksiksiz şekilde yerine getirmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet'ten Erdem Selvi'nin haberine göre CHP Dış Ticaret ve Gümrük Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Mahir Polat, Mersin’deki ele geçirilen kokainlerin ardından kamuoyunun dikkatinin, konteynırda bulunan GPS cihazlarına çekilmeye çalışıldığını söyleyerek, “Bu GPS cihazları muz konteynırlarında bulunur. Ortam ısısını kaydeder ve bu bilgiye uzaktan erişime olanak tanır. GPS’nin üzerinde durulması, asıl olayı karartma amacı taşıyor. Esas mesele, Mersin’de konteynerlerin içinden çıkan kopya güvenlik mühürleri. Uluslararası sevkiyatlarda konteynırların kapısına seri numaralı bir güvenlik mührü vurulur. Bu numara konteynırın ‘konşimento’ adı verilen evrağında da yer alır. Kontrol sırasında evraktaki ve mühürdeki numara tutuyorsa, mühre bir zarar verilmemişse konteynırın güvenli olduğu düşünülür” demişti.

‘LİMAN İŞLETMECİSİ DE İŞİN İÇİNDE’ İDDİASI

Mersin’deki operasyonlarda konteynır içerisinden kokain ile birlikte çıkan ‘kopya güvenlik mühürleri’nin kamuoyunun gözünden kaçırılmak istendiğini kaydeden Polat, “Kopya mühürler bize şunu anlatıyor. Muz yüklü konteynırlar limanda kameraların görmediği kör noktalarına çekilip içerisindeki kokain alındıktan sonra hiç açılmamış gibi yeniden mühürleniyor ve X-Ray cihazına sevk ediliyor. Ayrıca Mersin Limanı’ndaki kamera komuta sisteminin devletin istihbarat biriminin değil özel bir firmanın kontrolü altında olduğunu biliyoruz. Burada çok komplike bir uyuşturucu kaçakçılığı ile karşı karşıyayız. Sadece gümrük değil liman işletmesinin de işin içinde olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberin kaynağı için tıklayın!