KAZA VE HASTALIKLAR İÇİN
Çıraklık veya stajyerlik süresince çırak veya stajyer adına işveren, yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası-meslek hastalığı ve analık sigortasına prim ödüyor. Bu primin ödenme amacı, staj yapılan dönemde çırakların ve stajyerin iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalması riskine karşılık bu sigorta kollarından sağlanan yardımlardan faydalanması, bir başka ifadeyle stajyeri koruma altına almaktır.
KIDEMDE DE HESAPLANMIYOR
Çıraklık veya staj döneminin emeklilik konusunda dikkate alınmamasının nedeni, çıraklık veya staj süresince çırak ve stajyer adına malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortalarına, yani uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemiş olması.
Çıraklıkta ve stajda emeklilik için prim ödenmediğinden bu dönem emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Bu dönemler emeklilik için dikkate alınmadığından hem kişinin emekli olacağı tarih uzuyor hem de kıdem tazminatı alarak işten ayrılma şartları ağırlaşıyor. Örneğin; sigorta başlangıç tarihine göre bazı sigortalılar ‘3600, 4500 ve 7000 gün prim şartı’yla işten ayrılıp kıdem tazminatı alması da mümkün olmuyor.
DOĞUM YAPAN KADINLARA BORÇLANMA VAR
Staj başlangıç tarihi emeklilik primi ve yaş hesabında dikkate alınmıyor ancak kadın sigortalılar staj sonrası doğumlarını borçlanabiliyor. Böylece, stajdan sonra doğum yapan kadınların sigortalılık süresini geri çekmesi mümkün hale geliyor. Doğum borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihini geri çekebilen kadınlar, böylece daha erken emekli olabiliyor. Bu durum bütün sigortalılar için geçerli değil.