Medya
14 Ağu 2006 10:37 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

MİLLİYET'İN FOTOĞRAFI MONTAJ MI?

10 Ağustos tarihli Milliyet Gazetesi´nin İsrail´in Lübnan´a yönelik füze saldırılarının bir aylık bilançosunu anlattığı "Bu neyin zaferi" başlıklı ´kapak fotoğrafı´ için montaj itirazı geldi.Okur temsilcisi ne dedi?

Bu neyin zaferi? 10 Ağustos tarihli Milliyet'in 'kapak fotoğrafı' İsrail'in Lübnan'a yönelik füze saldırılarının bir aylık bilançosunu anlatıyordu.
Sivillerin üzerine yağdırılan bombalar sonucu ölen 1087 kişiden 350'si, 12 yaşın altındaki çocuklardı.
Acı içinde kıvranan insanlar, ölen bebekleri havaya kaldırıp bu vahşeti görmezlikten gelen uygar dünyaya, 'Durdurun bu savaşı' diye haykırıyorlardı. Bu trajediyi görmezlikten gelenler için Milliyet'in birinci sayfaya açtığı fotoğraf anlamlı bir mesaj içeriyordu. Masum çocukları öldüren bu füzeleri ateşleyen İsrailli askerler sınırın öteki tarafında 'zafer işareti' yapıyorlar!
Milliyet'in iki fotoğrafı aynı karede buluşturarak yaptığı 'kolaj' (Fransızca 'yapıştırma' anlamına geliyor) tüm insanlığın yapması gereken vicdani sorgulamayı çarpıcı biçimde gündeme getiriyordu: 'Bu neyin zaferi?'
İsrail Büyükelçiliği Müsteşarı Şaron Bar-li Sa'ar'ın tepkisi ise Milliyet'in olayı sunuş şekline. Müsteşarın açıklaması şöyle: "İsrailli askeri Lübnanlı bebek ölüsünün önünde zafer işareti yaparken gösteren bu çirkin ve etik dışı fotomontajı şiddetle kınıyorum. Bu tarz bir fotomontaj, kışkırtıcı olup vahşeti teşvik etmektedir ve hiçbir koşulda İsrail ordusunun ahlaki ve manevi değerlerini yansıtmamaktadır. Pek çok İsrailli bebeğin Hizbullah roketleri tarafından öldürüldüğü bugünlerde, Milliyet gibi seçkin ve can kaybına büyük hassasiyet gösteren bir gazetenin aynı hassasiyeti İsrailli kurbanlara da göstermesini ve içerik konusunda daha ihtiyatlı olmasını bekliyoruz."
'Fotomontaj değil'
Okur Temsilciliği'ne iletilen açıklama üzerine Yazı İşleri ile görüştük.
Müsteşar Şaron Bar-li Sa'ar'ın iddia ettiği gibi 'fotomontaj' söz konusu değil. Zafer işareti yapan İsrailli askerin fotoğrafı da son savaştan! Dolayısıyla eski bir görüntü kullanılarak çarpıtma yoluna gidilmemiş. Kolaj ve fotomontaj, aynı anlama gelmiyor. Fotomontajda orijinal malzemeyi değiştirme söz konusudur ve kesinlikle etik değildir. Bunun son örneğini yine bu savaşta Reuters'in Beyrut muhabirinin çektiği fotoğrafta gördük. Foto muhabirinin bombalanan binalardan yükselen dumanı artırarak gerçeği tahrifat ettiği için işinden oldu. Böyle bir çarpıtmanın Milliyet'in de hoş karşılamayacağı kesin.
Milliyet'in 'İsrailli kurbanlarla ilgili 'ambargo' koyması da düşünülemez.
Önce insanız, sonra gazeteci.
Hiroşima'ya ağıt yazan şairin dizelerindeki gibi, 'Çocuklar ölmesin, şeker de yiyebilsinler.'
>