Polemik & Kulis
02 Mayıs 2011 14:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:18

MİLLİYET.COM.TR KAÇA SATILDI?

Doğan grubu, Milliyet'in satışından çok, gazetenin internet sitesi milliyet.com.tr'nin satışıyla medyada küçülmüş bulunuyor.

Doğan grubu, Milliyet'in (ve Vatan'ın) satışından çok, gazetenin internet sitesi milliyet.com.tr'nin (ve gazetevatan.com.tr'nin) satışıyla medyada küçülmüş bulunuyor. Zira Ercüment İşleyen yönetimindeki milliyet.com.tr, bugün Türkiye'nin ve dünyanın en çok ziyaretçisi olan, en çok sayfa görüntülemesine ulaşan siteleri arasında ön sıralarda bulunuyor.
Bu iddianın sahibi, iddiasını verdiği rakamlar ile de destekleyen T24 sitesinin genel yayın yönetmeni Doğan Akın.

Akın, bir dönem çalıştığı Milliyet'in satışı ile ilgili kaleme aldığı ikinci yazısında şöyle yazdı:

Örneğin, dünyadaki internet sitelerini ziyaretçi ve hit sayıları gibi kriterlerle sıralayan ve kıyaslayan Alexa, milliyet.com.tr'nin Facebook, Google Türkiye, Google, YouTube, Windows Live, Mynet.com'dan sonra Türkiye'de en çok ziyaret edilen yedinci site olduğunu duyuruyor. Bu sıralama, milliyet.com.tr'nin Türkiye'de en çok ziyaret edilen haber sitesi olduğunu da gösteriyor.

Alexa'ya göre 30 Nisan 2011 itibarıyla milliyet.com.tr bütün dünyada en çok ziyaret edilen 487. site.

Aynı sıralama Vatan'ın internet sitesi gazetevatan.com için Türkiye'de 28, dünyada 2113'ü gösteriyor.

Alexa rakamları ciddi tartışmalara da konu olsa, milliyet.com.tr açısından bir fikir verdiğini söylemek mümkün.

Huffington Post 315 milyon doara satıldı

Alexa ölçümlerinde trafik kalitesi açısından ABD'de 32, dünyada 125. sırada görünen internet gazetesi Huffington Post, şubat ayında America Online'a (AOL) 315 milyon dolara satılmıştı.

ABD ve Türkiye'deki satış rakamları arasındaki fark, Türkiye'de internet mecralarının etkisi ve reklam getirisi dahil derinliği hakkında fikir veriyor.

Bu sayıları verdikten sonra milliyet.com.tr'nin Milliyet ile birlikte KDV dahil toplam 47 milyon 960 bin dolara satılmasının üzerinde durabiliriz. Zira bu rakamın ne kadarının Milliyet gazetesinin isim hakları için, ne kadarının milliyet.com.tr için ödendiği bilinmiyor.

Bu ayrım yapıldı mı bilmiyorum. Ancak Doğan Gazetecilik A.Ş'nin internet sitesinin "İştirakler ve Bağlı Ortaklıklar" başlıklı sayfası ile İMKB'de şirket hakkında verilen bilgiler yapıldığını düşündürüyor. Bu sayfalardaki bilgilere göre, satıştan önce, Doğan Gazetecilik A.Ş'nin sahibi ve ortağı olduğu dört şirket bulunuyor. Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş. (Vatan), Milliyet Haber Ajansı A.Ş., Milliyet İnternet Hizmetleri A.Ş. ve Birey Seçme Değerlendirme Danışma A.Ş.

İMKB verilerine göre Doğan Gazetecilik, "Milliyet İnternet Hizmetleri A.Ş"nin yüzde 99,75'ine, bir başka deyişle tamamına yakınına sahip görünüyor. Milliyet Haber Ajansı'nda Doğan Gazetecilik'in hisse oranı ise yüzde 51.98.

Her iki sayfada da, "Milliyet'in isim haklarının" Doğan Gazetecilik'in halka açık ortaklıkları kapsamında bulunup bulunmadığı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Dünyada internet sitelerinin ekonomik değerlerini hesaplayan, ancak bu hesaplamaları çok ihtiyatla karşılanması ve sorgulanması gereken çok sayıda site var. Örneğin bunlardan markosweb.com'a girip milliyet.com.tr'nin adını yazdığınızda karşınıza 26 milyon 853 bin 468 dolar çıkıyor. Diğer sitelerde farklı rakamlarla karşılaşmak da mümkün.

Milliyet'in satılması, milliyet.com.tr'yi de kapsaması açısından Türkiye'de internet medyasının tarihi açısından önem taşıyor. Türkiye'deki tiraj sıralamasında dokuzuncu olan ve yarın 61. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Milliyet için, haber siteleri sıralamasında birinci olan milliyet.com.tr'den daha az bir değer takdir edilmiş olabilir mi?