Metin Yılmaz’ın koltuğuna kim oturacak? Sözcü'deki poker oyunu ve karşılıklı restleşme!

MedyaRadar yazarı ‘Ekran Kedisi’ Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ı ayrılığa götüren süreci ve Yılmaz sonrası SÖZCÜ Gazetesi’nde olası senaryoları kaleme aldı.

Değerli okurlar,

Necip Türk medyamızın nabzını ‘en sağlıklı ve en doğru’ şekilde tutan MedyaRadar aylar öncesinde dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirmişti. 27 Haziran 2007 tarihinde yayın hayatına başlayan SÖZCÜ Gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın patron Burak Akbay ile bir takım sorunlar yaşadığına dair. Özellikle de Sözcü Medya Grubu'nda Fatih Portakal’ın maaşının ifşa olmasının ardından başlayan ‘kriz’ giderek büyüdü. Kartopu olarak başlayıp çığ gibi büyüyen ‘Portakal krizinin’ sonunda Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, patron Burak Akbay’a resti çekti.

Bildiğiniz üzere "rest çekmek" bir poker oyunu deyimidir, "Önümde ne kadar para, ne kadar fiş varsa, hepsini oyuna sürüyorum!" anlamına gelir. Ve poker; şans, sinir hákimiyeti ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur. Kumarların da kralıdır!

Patron Burak Akbay’ın yurtdışında yaşamasından dolayı Metin Yılmaz ile telefon üzerinde başlayan poker oyunu haftalarca sürdü. Sonunda Metin Yılmaz ‘resti çekti’ ve ‘o zaman ayrılıyorum’ dedi! Patron Akbay ise ‘resti görüyorum’ ve ‘geri adım atmıyorum’ dedi.

Pokerin en önemli kırılma noktası blöflerdir. Her babayiğit blöf yapamaz!

İddiaya göre, Patron Akbay’ın yakın çevresine Metin Yılmaz’ın ‘blöf’ yaptığı ve SÖZCÜ’den başka çalışabileceği bir alternatifinin bulunmadığını bu nedenle de çalışmaya devam edeceğini söylediği yönünde…

‘SÖZCÜ koridorlarında’ dolaşıma giren bu iddia sonrası Metin Yılmaz’ın da yakın çevresine ‘göreceğiz bakalım alternatif var mıymış yok muymuş’ dediği kulağıma gelenler arasında.

Karşılıklı bu sözler duyması gereken kulaklara gitti tabi!

Akbay ile Yılmaz arasında iplerin koptuğu da medya sitelerinde yazılıp çizilmeye başladı…

Artık ok yaydan çıkmış ve dönülmez akşamın ufkunda günlerine girilmişti!

Metin Yılmaz da, Burak Akbay da ‘blöf yapmıyorum’ dedi!

İşte bu restleşmeler sonrasında ikili arasında ipler tamamen koptu. Hatta 10 gün önce Metin Yılmaz ayrılık kararını İnsan Kaynaklarına bildirdi.

Ayrılık kararından haberdar olan patron Akbay vakit kaybetmeden harekete geçti…

Peki, sonra neler yaşandı?

Patron Akbay yurtdışından Türkiye’deki kurmayları ile yoğun bir telefon trafiği içinde alternatifleri masaya yatırdı. Son derece gizli tutulan görüşmelerde bazı isimler masaya geldi.

Bunlardan biri Yılmaz Özdil’di. Ancak, kırgın olarak SÖZCÜ’den ayrılan Özdil’i ikna etmenin zor olacağı görüşü ağır bastı. Hatta Yılmaz Özdil’in gelmesi halinde SÖZCÜ TV’nin başında bulunan Alişer Delek ile halef-selef kavgasının yaşanacağına kadar konuşuldu.

Alternatif isimlerden bir diğeri ise bugünlerde T24 haber sitesi için yazılar kaleme alan Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazetecisi unvanına sahip Mehmet Y. Yılmaz, oldu.

Mehmet Y. Yılmaz ismi üzerinde hem fikir olunduktan sonra iddia o ki, Burak Akbay ilk teması gerçekleştirdi. Mehmet Y. Yılmaz’ın gelen bu teklife olumlu bakması sonrası prensipte el sıkışıldı.

Yine iddiaya göre Mehmet Y. Yılmaz kendi ekibiyle ve bazı sürpriz transferler eşliğinde SÖZCÜ’nün başına geçeceği. Görünen o ki, mevut ekipten büyük kopuşlar yaşanacak…

Öyle ki, Burak Akbay, Mehmet Y. Yılmaz ile usta gazeteci Sedat Ergin’i SÖZCÜ TV’de ısınmaları için sahaya sürdü.

Evet, SÖZCÜ cephesinde bunlar yaşanırken, yılların büyük tecrübesi usta gazeteci Metin Yılmaz cephesinde neler yaşanmaktaydı?

Değerli okurlar, lütfen beni yanlış anlamayın bu yazdıklarım Ankara’da yaşayan bir emekli meslektaşınızın kulağına gelenler. Kulağıma fısıldayan dostlarıma güvenim tam olsa da sonuçta bunlar iddia!

Bu hatırlatmanın ardından devam edeyim o zaman.

Metin Yılmaz ve SÖZCÜ’den ayrılacak ekibi şimdiden yeni bir gazete için kolları sıvadığı yönünde. Flaş transferler eşliğinde Ekim başında start veriyorlarmış.

Bu arada bana henüz bir teklif gelmiş değil! Gelirse söylerim merak etmeyin!

Ekim ayı itibariyle medya dünyasında kartlar yeniden karılacak. Alternatiflerin artmasının medya emekçileri için hayırlı olacağından şüphem yok!

Ekran Kedisi’nin son sözü;

Şayet SÖZCÜ’nün başına Mehmet Y. Yılmaz gelir ise; gazete liberal ve sol liberal çizgide devam eder…

Yılmaz Özdil gelir ise Atatürkçü çizgide bir yayın politikası ile yayın hayatına devam eder diye düşünmekteyim…

Bekleyip göreceğiz…