GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ UZAYIP, 3 GÜN İZNE YER AÇILACAK
Burada 3 gün tatil deyince işverenlerimiz biraz korkuyorlar. İş kaybından dolayı gelir kaybı hem işçi hem işveren yönünde kayıpların kesinlikle olmayacağını söyleyebiliriz. Buradaki sistem şu şekilde: Günlük Türkiye’de 7,5 saat çalışma var. Burada 5 ya da 6 gün üzerinden çalışılıyorsa günlük 7,5 saat değil de 1 ya da 2 saat daha fazla çalışma buna ekleniyor. Yani 8,5-9 saat çalışılıyor. Arta kalan 1-1,5 saatlik günlük çalışma saati 1 günü ıskartaya çıkarıyor.”
MESAİ SAATİ DÜZENLEMESİNİN AVANTAJLARINI BİR BİR SIRALADI
4 gün çalışma 3 gün izin sistemi ile İngiltere’de iş gücü verimliliğinin yüzde 86’ya ulaştığı anımsatılınca Emin Yılmaz konuya ilişkin şunları kaydetti:
“İşçi ve işveren için daha faydalı olacaktır. Avantaj kısmına bakarsak çalışan personeli zihnen ve fiziken daha sağlıklı hale getirip, bu sayede bireyin hastalık izinlerinin kısalacağı uzmanlar tarafından tespit edilmiş. Şirketlerin insan kaynaklarında yedek insan gücünün daha az sayıda bulundurulacağı, bireyin kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayıracağını, bu çalışma modeli vasıtasıyla iş arayanlar bu uygulamayı yapan şirketleri daha cazip hale geldiğinden dolayı yetenekli insanlar yerleştirilebilecek. Personel maliyetlerinin azalmasında, yemek, enerji, yol ve servis maliyetlerinin azalmasının da daha hesaplı duruma düştüğünün tespiti yapılmış.”
ÇALIŞMA GÜN SAYISI AZALINCA MAAŞ DÜŞER Mİ?
Çalışma saatleri düzenlemesinin dezavantajlı kısmını da şu sözlerle açıkladı: “Burada çalışma günü ıskartaya çıktığından dolayı bazı işverenler özellikle bu araştırmadaki denek grupları ücret indirimi ile ilgili bazı taleplerde bulundu.