Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 8

Enflasyon geçen sene yüzde 85’te zirve yapmasıyla birlikte yetkililer TL’nin mümkün olduğunda istikrarlı seyretmesine odaklandı.

815
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 9

Lira geçen yıl dolara karşı yüzde 30 değer kaybederken bu yılki kayıp yüzde 1’in altında.

915
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 10

DEPREMİN MALİYETİ

Ekonomistlerin ilk hesaplamalarıyla birlikte ise depremin maliyetine ilişkin farklı tahminler ortaya çıktı. Ancak depremin büyümede de gerilemeye neden olması genel bir beklenti haline geldi.

1015
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 11

BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK

Depremin Türkiye ekonomisinde milyarlarca TL yeniden inşa maliyeti yaratması ve büyümede bu yıl gerilemeye neden olması bekleniyor. Depremden etkilenen 10 ilde toplam 13,42 milyon kişi yaşarken Adana, Hatay, Gaziantep gibi kentler tarım ve sanayi havzaları ile ön plana çıkıyor.

TÜİK’in 2021 verilerine göre, depremden etkilenen 10 ilden oluşan bölgenin GSYH içindeki payı yüzde 9,3 seviyesinde. Sektörel olarak bakıldığında deprem bölgesinin tarımdaki payı yüzde 14,3 sanayideki payı ise yüzde 11,2.

Üretim kaybının ne kadar büyüklükte olacağı tam olarak bilinmese de elektrik tüketimi verilerinde bir hafta önceye göre Türkiye genelinde yaşanan yüzde 11’lik kayıp depremin ekonomik büyümede belirgin etkileri olacağının bir göstergesi.

1115