Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ekonomik önlemler de sıkılaştırılmaya başladı. Merkez Bankası, özel bankalara altın ve dolar talimatı iletti. Merkez Bankası döviz talebini azaltacak şekilde döviz ve altın işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın (spread) açılmasını istedi. TCMB, bankalardan dolar forward kontratlarina faizi yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltmelerini talep etti.

Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 1

Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan 10 kentte yıkıma neden olan depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Yaşanan felaket sonrası ekonomide yaraların sarılması için tedbirler sıkılaştırıldı.

115
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 2

Merkez Bankası (TCMB) bankalarda döviz talebini azaltacak şekilde döviz ve altın işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın (spread) açılmasını istedi.

215
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 3

Reuters’a bilgi veren bankacılık kaynakları, TCMB’nin ayrıca bankaların müşterileriyle gerçekleştirdiği türev işlemlerinin maliyetini Borsa İstanbul’daki vadeli işlemlerin maliyeti olan yüzde 40 civarına ya da işlemi VIOP piyasasına taşımasını da istedi.

315
Merkez Bankası'ndan dolar ve altın talimatı! İşte ekonomi için alınan yeni tedbirler - Sayfa 4

Bankacıların verdiği bilgiye göre ilgili adımlar piyasadaki döviz talebini azaltmaya, türev işlemlerini ise teminatlı bir yapı olan BIST’e yönlendirmeyi amaçlıyor.

415