Merdan Yanardağ Medyaradar'a konuştu! Yurt istifa depreminin ardından nasıl çıkacak?
Yurt gazetesinden istifa eden Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, istifa gerekçesini Medyaradar’dan Alev Gürsoy Cimin’e anlattı. İşte detaylar…
Kurulduğu günden bu yana maddi darboğazdan bir türlü kurtulamayan Yurt Gazetesi’nde, deprem etkisi yaratan istifalar peşpeşe geldi. Önce gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Yurt okurlarına veda etti. Gazetenin başyazılarını “Keskin Kalem” imzasıyla yazan Yanardağ, bugünkü köşesine “Veda zamanı” başlığını atarak görevi bıraktığını duyurdu. Ardından da diğer istifalar birbirini takip etti. Peki, Yurt’taki istifaların nedeni ne? Merdan Yanardağ’a sordum. O da tüm içtenliği ile yanıtladı.
RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
TWİTTER: gazetecialev
Mail: [email protected]
İkinci kez genel yayın yönetmenliğini üstlendiğiniz Yurt Gazetesi ile yollarınızı yine ayırdınız. Nedir ayrılık nedeniniz?
Birinci neden; gazetenin yönetim anlayışı ve yayın politikası konusunda belli görüş ayrılıklarının yaşanmasıydı. Diğer nedeni ise ekonomik. Bunlar benim için ilkesel nedenler… Örneğin gazetenin yönetim anlayışı konusunda temel sorun şu: Genel Yayın Yönetmenine sormadan, gazete yönetiminin onayı olmadan gazetenin baskı âdetinin düşürülmesi. Bu olacak iş değil, gazetenin tirajının yükseldiği bir dönemde gazetenin baskı âdeti düşürülüyor. Buna benzer pek çok neden var. Gazetenin kimi yayınları konusunda görüş farklılıkları da vardı.
“ÇALIŞANLAR İSYAN EDER DURUMA GELDİ”
Yayın politikanıza müdahale mi oluyordu?
Yayınlarımıza müdahale söz konusu değildi, zaten olmadığı için de gazetenin baskı âdeti düşürüldü. Onun dışında maddi anlamda bir türlü aşılmayan maaş krizi çalışanları isyan eder duruma getirdi, artık insanlar çalışmak istemiyordu. En temel sorun da buydu ve daha fazla devam etseydik çalışanlarla karşı karşıya gelebilirdik. Gazetenin sahibi ile gazetenin yönetimi arasında önemli ayrılıklar vardı.
“ÇOK YANLIŞ İŞLER”
Ne gibi?
Mesela baskı sayısı, tiraj planlaması gibi… Gazete hızlı bir tiraj almaya başladığı anda bize sormadan Yurt ‘un baskısı düşürüldü. 40-50 binlere doğru gidebilecek durumdayken baskısı 22 bine düşürüldü. Bunlar çok yanlış işler…
“İYİ BİR ÖRNEK YARATTIK BASIN DÜNYASINDA”
Peki, siz ne kadar başarılıydınız?
Başarılı, etkin ve muhalif bir gazete yaptık. Sert bir muhalefet sürdürdük ve iyi bir örnek yarattık basın dünyasında. Bunun bir anlamının, değerinin olduğunu düşünüyorum. Çok iyi bir ekiple çalıştık, entelektüel birikimi olan yazarlarımız çok büyük katkılar sağladı bize. Bu gazetenin kurucusuydum, genel yayın yönetmeni ve başyazarıydım ben. Bu gazetede benim çok emeğim var. Dolayısı ile bu gazetenin başarılı olması için elimden geleni yaptığım konusunda kimsenin bir kuşkusu olduğunu düşünmüyorum. İmtiyaz sahibinin de böyle bir düşüncesi olduğunu sanmıyorum. Onun ötesinde gazetenin ortağıydım ben zaten, çünkü gazetede hissem vardı.
Anladığım kadarıyla en temel sorun ekonomikti?
Elbette insanlar çok büyük fedakârlıklar yaptılar. Bu büyük ekonomik sıkıntıyı atlatmak için sabır gösterdiler ama bir türlü çözülemedi. Krizden çıkmak için bir kriz çıkış planımız vardı, o plan uygulanmalıydı ama uygulanmadı. Bunun uygulanmaması en önemli ayrılık nedeniydi.
“ÇALIŞANLARLA KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMEDİK”
Nasıl bir plan?
Teknik bir konu bu. Yeni ve daha mütevazı bir bina, yeni bir şirket. Borçları yapılandırmak, gelirler üzerindeki hacizleri kaldırtmak gibi birçok önlem. Ama olmadı… Bir tıkanma noktasına geldik, çalışanlarla da karşı karşıya gelmek istemedik. Zaten bir kez yaşadık büyük bir sorun ve o gün bildiğiniz üzere gazete basılamadı. İkincisini yaşamak istemedik açıkçası…
Sizin ardınızdan peşpeşe istifalar da geldi.
Onların ayrılmasını ben istemedim açıkçası. Kalmaları gerektiğini de düşünüyordum, sonuçta gazetenin bir türlü çıkması ve hayatta kalması gerekiyor ama benim istifamın ardından onlar da ayrılmış. Hatta bazılarından rica edip gazetenin bugün çıkmasına yardımcı olmaları için gazeteye gönderdim.
“O GAZETE KAPANMAMALI”
Gazete bu istifa depreminin ardından nasıl çıkacak?
Ben bu kadar yaygın bir istifa beklemiyordum ama önleyemedim. Hatta kalmalarını rica ettim ama kabul etmediler. “Siz yoksanız biz de yokuz” dediler. Gazetenin her koşulda çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu gazete benim çocuğum gibi ve devam etmeli. Ben yazı İşlerinden istifa eden arkadaşlarımdan Cengiz Erdinç’e rica ettim şu an orada ve gazetenin çıkması için yardımcı oluyor.
“BİR GAZETE HEDEFİM VAR”
Sizin yeni bir gazete kuracağınız yönünde bir söylenti var. Peki, bu doğru mu?
Bir internet sitesi ile başlayacağız öncelikle. Somut bir şey ortada yok ama bir gazete hedefimin de olduğunu söylemek isterim.
Durdu Özpolat ile kırgın ayrıldığınız doğru mu?
Hayır değil. Kendisi ile uzunca konuştuk, helalleştik. Ama onun istifaların ardından bir kırgınlığının olduğunu düşünüyorum, sanırım istifaları benim teşvik ettiğimi düşünüyor ama asla öyle bir durum söz konusu değil. Sen Hüsnü Mahalli gibi bir isme 11 ay boyunca maaş vermezsen çalışmaz. Benim tepki gösterip ayrılmamdan sonra insanlar bizim de kalmamızın anlamı yok dediler. Orada benim hatırım için çalışan çok sayıda isim vardı, bırakanlar da onlar ama sayısı çok fazlaymış. O nedenle gazetenin çıkışı tehlikeye girdi.
“DURDU ÖZPOLAT VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI”
Derya Sazak döneminden kalan isimler var mı peki?
Ben o dönemi çok tartışmak istemiyorum ama o dönem gazete çok büyük kan kaybetti ve büyük bir tiraj düşüşü oldu. Biz bunu toparladık gazete yeniden tiraj almaya ve çıkışa geçmeye başladı fakat o aşamada bizim yönetim aşamasındaki anlaşmazlıklarımız devreye girdi, olmadı. Durdu Özpolat verdiği sözleri tutmadı tutamadı. Çalışanların maaşlarının Temmuz itibarıyla sıfırlanması gerekiyordu.
Bir de gazetenin yanında televizyon var. Sokak TV’de durum ne?
Kapalı devre yayın yapıyor. Bant yayın söz konusu… Durum orada da çok farklı değil.
Geçmiş olsun size ve yeni bir başlangıç için de hayırlı olsun…